BP hakkas naftapuurkaevu golfipalle tulistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes. Foto: SCANPIX

British Petroleum hakkas eile tulistama Mehhiko lahes lekkivasse naftapuurkaevu golfipalle, purustatud rehve ja köiejuppe.


Firma tegevjuht Tony Hayward tunnistas, et lekkest on saanud «tõeline keskkonnakatastroof».
Insenerid otsivad lekke sulgemiseks uusi võimalusi ja on hakanud lisaks käimasolevale «topp kill» operatsioonile tulistama purunenud ventiilidesse ka rämpsu, et eduvõimalusi suurendada.

Puurkaevu täitmise operatsioon katkestati eile taas mitu korda pikemaks ajaks, BP teatel on see osa standardprotseduurist.

BP aktsiad langesid eile Londonis 5 protsendi võrra 494,8 penni peale, seda vaatamata Haywardi kommentaaridele, et «kaevu sulgemine läheb enam-vähem plaanipäraselt». BP hindab katastroofi kulud hetkel 930 miljoni dollari peale.

USA valitsuse nõunike hinnangul on merre sattunud juba vähemalt 450 000 barrelit naftat, mis on palju enam kui tankerist Exxon Valdez väljavoolanud 260 000 barrelit. Iga päev voolab keskkonda nende sõnutsi 12 000-19 000 barrelit naftat.

Hayward, keda paljud süüdistavad lekke mõju alahindamises, on üha suurema avalikkuse surve all. Ta ütles, et täna võib lekke sulgemise operatsiooni kohta juba üht-teist selguma hakata.

Kui seekordne aktsioon peaks ebaõnnestuma, võib lekke sulgemine võtta aega mitu kuud.

Viha BP juhi vastu on Ameerikas väga suur. New Orleansi ajalehe Times-Picayune’i lugejad nimetasid hiljuti naftaga kaetud rannikuala külastanud Haywadrit «jobuks, kellele oleks tulnud labidas pihku pista või ta hoopistükkis vette visata».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles