LHV: majanduskasvu puudumine ei ole üllatus

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane Heido Vitsur.
Majandusteadlane Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits / Postimees

LHV panga analüütiku Heido Vitsuri hinnangul ei saanud majanduskasvu puudumine olukorras, kus nõrgad positiivsed ja negatiivsed signaalid olid juba pool aastat üksteist tasakaalustanud, olla kellelegi mingiks üllatuseks.

«See mis majanduses kasvas ja mis ei kasvanud oli ju hästi teada. Samuti ei saa olema üllatuseks see, kui seda numbrit mõne aja möödudes kümnendiku võrra üles- või allapoole korrigeeritakse. Olulisem on mõelda sellele, kuidas edasi minna ja mida meil majanduskasvu kiirendamiseks teha oleks vaja,» kommenteeris Vitsur.

Kuigi eurotsooni ja Eesti kahe suure kaubanduspartneri Soome ja Rootsi jaoks paistab halvim möödas olema, pole Vitsuri hinnangul tulevik Eesti jaoks siiski pilvitu.

«Arenevad maad, sealhulgas Hiina, kellele veel mõni aasta palju loodeti, seisavad hetkel tõsiste kasvuprobleemide ees ja see asjaolu ei jäta omakorda mõjutamata Euroopa ja ka meie taastumist, » lisas Vistur.

«Möödunud aasta lõpus hoidis Eesti majanduskasvu Vitsuri sõnul nullist kõrgemal sisetarbimine. Kuid on selge, et loodetud majanduskasvu saavutamiseks peab vähemalt üks kolmest möödunud aastal surve all olnud majandussektorist: ehitus, eksportiv töötlev tööstus ning transpordisektor surutisest võimalikult kiirelt väljuma,»  märkis Vitsur.

Kuivõrd möödunud aasta majanduskasv jäi peaaegu ühe protsendi võrra nõrgemaks kui sügisel loodeti, siispeab Vitsur tõenäoliseks, et riigieelarve täitmine saab sel aastal olema keeruline ning sealt majanduskasvuks erilist tuge oodata pole mõtet.

«Raske on lootusrikkaks hinnata ka transpordisektori väljavaateid. Seega võime loota nüüd peaasjalikult üksnes ekspordi ja väiksemas ulatuses ka erainvesteeringute kasvule ja tegema omalt poolt kõik, sealhulgas  parandama kogu oma ettevõtluskeskkonda, selle soodustamiseks,» märkis LHV analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles