BP leke arvatust kaks korda hullem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftareostus.
Naftareostus. Foto: SCANPIX

Nafta lekib BP puurkaevust Mehhiko lahes seniarvatust tunduvalt kiiremini ning viimaste arvutuste kohaselt ületab katastroof oma ulatuselt juba nüüd 1989. aasta tanker Exxon Valdezi õnnetuse mõõtmed.

USA valitsuse poolt kokkukutsutud ekspertgrupp teatas eile, et nafta vool puurkaevust on vähemalt kaks korda kiirem, kui varasem ametlik hinnang 5000 barrelit päevas.

Teadlased on mõõtnud naftakogust veepinnal ja lekkekohast purskuva naftavoo kiirust ning jõudnud järeldusele, et päevas satub loodusesse 12 000-19 000 barrelit naftat. Samas hoiatasid nad, et numbrid võivad värskete andmete laekudes veelgi muutuda.

Komitee viitas sellele, et British Petroleumi poolt lekkekohta paigaldatud toru on lekke kogust teatud määral vähendanud. Teisipäeval õnnestus toru abil kokku koguda ligikaudu 8000 barrelit naftat, kuigi teadlaste hinnangul läks vähemalt 3000 barrelit toru kõrvalt mööda.

Nad usuvad, et kokkuvõttes on toru abil «kinni püütud» 26 000 barrelit naftat.

Revideeritud hinnangule vaatamata tõusid BP aktsiad eile 6 protsendi võrra, kantuna lootusest, et vastkäivitunud «top kill» operatsioon, mille käigus puurkaevu täitematerjaliga kinni toppida ja seejärel betoneerida üritatakse, läheb korda.

BP teatel pumbatakse puurkaevu purunenud kaitseventiili kuni 65 barrelit täitematerjali minutis.

USA rannavalve admiral Thad Allen ütles New Orleansi raadiojaamale WWL, et «vähemalt süsivesinikke enam üles ei tule».

BP andmetel peaks tänase päeva jooksul selguma, kas kaevu sulgemise operatsioon oli edukas või mitte.

Eksperdid on hoiatanud, et tegutseda tuleb ülima ettevaatlikkusega, et kaitseventiil veelgi enam kahjustada ei saaks. Samuti võib puruneda kaevu terasraketis, misläbi leke veelgi hullemaks läheks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles