Kärpijate ridadesse astusid ka jalgpalliklubid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müncheni Bayerni kapten  Mark van Bommel UEFA presidendilt Michel Platinilt medalit saamas.
Müncheni Bayerni kapten Mark van Bommel UEFA presidendilt Michel Platinilt medalit saamas. Foto: SCANPIX

UEFA kehtestas Euroopa jalgpalliklubidele kulutuste vallas karmid reeglid ja loodab näha uue kokkuhoiuajastu algust.

Jalgpalliklubid on hoogsasti võlakoormaid kasvatanud ja üksteise võidu palku tõstnud. Murelik UEFA kuulutas eile ametlikult välja uued finantsiliselt ausa mängu (ingl. k. Financial Fair Play) reeglid, mille suhtes pärast kuudepikkusi läbirääkimisi mullu septembris põhimõtteline nõusolek saavutati.

Peamine reegel on, et klubid ei tohi kulutada üle oma võimete, kui soovivad edaspidi osaleda UEFA turniiridel, nagu näiteks Meistrite liigas.

UEFA president Michel Platini ütles, et tema eesmärgiks on «stabiilsus ja mõistlik meel» jalgpalli tagasi tuua. «Mõte ei seisne mitte klubide karistamises, vaid nende kaitsmises,» ütles ta.

Käesolev hooaeg on toonud avalikkuse ette mitme klubi ohtliku finantsolukorra. Nii selgus ühest ametlikust uuringust, et Hispaania liiga 20 klubi võlakoorem ulatub kokku 3,5 miljardi euroni.

UEFA andmetel on puhasvõlgnevus Euroopa lõikes 6,3 miljardit eurot, millest 4 miljardit langeb Inglise klubide arvele. Veebruaris avaldatud klubide rahalise olukorra ülevaatest selgus, et ots otsaga ei tule ilmselt kokku pooled jalgpalliliidu 733 klubist.

Uus režiim jõustub hooajal 2012-2013 ning sätestab klubidele nõude eelarved kolme aastaga tasakaalu saada.

Selliste klubide nagu Manchester Unitedi, Real Madridi ja Chelsea kriitikud väidavad, et nende tippsaavutused tulenevad paljuski rikaste heategijate poolt kulutatud miljonitest.

Uute reeglite järgi tohib annetustest saadud raha infrastruktuuridele, näiteks staadionidele ja teistele rajatistele kasutada vaid teatud piirini.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles