Ainsana tõusis maailmaturul jaanuaris piimatoodete hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Mihkel Maripuu

FAO toiduhinna indeks oli 2014. aasta jaanuaris keskmiselt 203,4 punkti, 1,3 protsenti madalam detsembri ning 4,4 protsenti madalam eelmise aasta jaanuari seisust.

Pea kõigi FAO toiduhinna indeksi moodustavate indeksite väärtused jaanuaris langesid. Enim langes suhkru (-5,6%) ja õli (-3,8%) hinnaindeks. Erandiks oli siin piimatoodete hinnaindeks, mis ainsana tõusis, teatas Eesti Konjunktuuriinstituut.

Teravilja hinnaindeks oli jaanuaris keskmiselt 188,4 punkti, mis eelmise kuuga võrreldes oli 3 punkti (1,6%) madalam. Mulluse jaanuariga võrreldes oli indeks sel aastal 56 punkti (23%) madalam. Rikkalik teraviljasaak 2013. aastal võimaldas paisutada varusid, mis koos suurte eksporditarnetega on teravilja maailmaturu hinna surunud tublisti allapoole 2012. aasta ja 2013. aasta esimeste kuude kõrgest tasemest. Esmased prognoosid 2014. aasta teraviljasaagile on head, mis on viimastel nädalatel teravilja hindu veelgi alandanud.

Õli hinnaindeks oli jaanuaris keskmiselt 188,6 punkti, jäädes 7,4 punkti (3,8%) madalamaks kui detsembris. Languse taga on põhiliselt arengud palmiõli turul, kus suured tarned ning vähene ekspordinõudlus on kasvatanud varud muret tekitavalt suureks. Lisaks sellele alandasid hindu ka päevalille- ja rapsiseemne suured ekspordikogused ning võimalikud rekordilised soja tarned Lõuna-Ameerikas.

Piimatoodete hinnaindeks oli jaanuaris keskmiselt 267,7 punkti, olles 3,5 punkti (1,3%) kõrgem kui detsembris. Nõudlus kõigi piimatoodete järele püsib endiselt suur, iseäranis Hiinas, Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas (täispiima- ja lõssipulber) ning Venemaal (või). Tootmise kõrghooaeg nihkub praegu lõuna poolkeralt põhja poolkerale, mistõttu on tarned piiratud, mis omakorda on tõstnud piimatoodete hindu.

Liha hinnaindeks oli jaanuaris keskmiselt 185,2 punkti, olles 1,7 punkti (1%) detsembrikuisest madalam. Sea- ja lambaliha piisavad kogused turul alandasid nende lihaliikide hinda. Samas veise- ja linnuliha hinnad tõusid marginaalselt – nõudlus veiseliha järele Hiina ja Jaapanis on tõstnud järjepidevalt selle hinda 2013. aasta keskpaigast alates.

Suhkru hinnaindeks oli jaanuaris keskmiselt 221,6 punkti, olles 13,2 punkti (5,6%) detsembrikuisest indeksist madalam. Suhkru hind on langenud kolmel järjestikusel kuul, põhjuseks rikkalikust saagist tekkinud suur eksporditava koguse ülejääk juhtivates suhkrut tootvates riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles