Jaanuari maksulaekumised kasvasid aastaga kümnendiku

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksulaekumised on paranenud.
Maksulaekumised on paranenud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 547,6 miljonit eurot makse, mis on 10 protsenti aastasest eelarvest.

Suurt kasvu näitas juriidilise isiku tulumaksu laekumine, samas vähenes taas kütuseaktsiis. Tööjõumaksude laekumised kasvavad stabiilselt kooskõlas hõive ning keskmise palga arengutega, teatas rahandusministeerium.

Juriidilise isiku tulumaksu laekumine kasvas jaanuaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni 87,1 protsenti 55,1 miljoni euroni.  Tugeva kasvu põhjustasid erasektori dividendid.

Kui riigiosalusega ettevõtete ja asutuste dividendid kasvasid aastases võrdluses kolm protsenti, siis erasektori panuse kasv kasumieraldistelt oli 130,8 protsenti. Avalikust sektorist tasusid detsembris suuremaid kasumieraldisi Eesti Energia ja Riigimetsa Majandamise Keskus.

Erasektori dividendide kasvu jätkumine viitab ministeeriumi hinnangul eelkõige vähesele  investeerimisaktiivsusele ning kogunenud kasumitele.

Hasartmängumaksu laekus jaanuaris 2,1 miljonit eurot ehk 18,3 protsenti rohkem kui 2013. aasta alguses. Kasvu vedas eelkõige loteriidelt tasutud maks, mis suurenes  pea kolmandiku võrra ehk 29,6 protsenti. Veidi vähem panustasid mänguautomaatide  ja mängulaudade suurenenud  arv, millelt laekumine suurenes kokku 8,2 protsenti.

Laekumist  kasvatas  ka  uute mängukohtade avamine. Tulu kaughasartmängudelt ja õnnemänguturniiridelt kasvas jaanuaris 19,4 protsenti, kuid nende osakaal kogulaekumises jääb alla nelja protsendi ja mõju kogulaekumisele on seega tagasihoidlik.

Pikemaajaline areng hasartmängumaksu laekumises näitab, et loteriidelt laekuva maksu osakaal on aasta-aastalt suurenenud. Aastatel 2011-2013 on tasumised loteriidelt kasvanud 31,4 protsenti, laekumise osakaal kogulaekumises on samal ajal suurenenud 32,8 protsendilt 38,5 protsendini. Kõige suurema mõjuga mänguautomaatide ja –laudade osakaal on seejuures vähenenud 64,2 protsendilt  56,7 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles