Saksa põhiseaduskohus lubab ESM-i kohta lõplikku otsust märtsis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa põhiseaduskohus lubab ESM-i kohta lõplikku otsust märtsis.
Saksa põhiseaduskohus lubab ESM-i kohta lõplikku otsust märtsis. Foto: EPA/Scanpix

Saksamaa põhiseaduskohus teatas reedel, et kosulteerib Euroopa kohtuga ja teeb 18. märtsil teatavaks oma lõpliku seisukoha Euroopa Keskpanga (EKP) väljakuulutatud OMT-programmi kohta, mis võimaldab keskpangal piiramatult võlakirju osta, ning ühtlasi ka Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) kohta.

OMT-programmi oli 2012. aasta sügisel välja kuulutanud EKP president Mario Draghi, ja paljude hinnangul oli just see otsustav tegur, mis aitas euroala võlakriisi leevendada ja euro kurssi stabiliseerida. Tegelikult ei kasutanud EKP OMT-programmi abi kunagi.

Saksamaa põhiseaduskohtu hinnangul on võimalik, et EKP OMT-programm rikub liikmesriikide suveräänsust ja on vastuolus nõudega, et keskpangad ei tohi euroriikide eelarvepuudujääki rahastada.

Kui Saksamaa põhiseaduskohus peaks tunnistama OMT-programmi ebaseaduslikuks, siis ei saa ka euroala kriisiriikide abistamiseks loodud Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) võlakirju osta.

Asja andsid kohtusse Saksa euroskeptikud, kes väitsid, et EKP väljakuulutatud OMT-programm ületab keskpanga mandaati.

EKP on öelnud vastuseks, et panga hinnangul on OMT-programm kooskõlas selle mandaadiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles