Rootsi rahandusminister kritiseerib sealseid panku suurte dividendide pärast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Anders Borg (keskel) kuulamas 10. detsembril toimunud Ecofini kohtumisel, mida räägivad Hispaania majandusminister Luis de Guindos (vasakul) ja Portugali rahandusminister  Maria Luis Albuquerque (paremal).
Rootsi rahandusminister Anders Borg (keskel) kuulamas 10. detsembril toimunud Ecofini kohtumisel, mida räägivad Hispaania majandusminister Luis de Guindos (vasakul) ja Portugali rahandusminister Maria Luis Albuquerque (paremal). Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Rootsi rahandusminister Anders Borg on kriitiline sealsete pankade suhtes väites, et dividendide tõstmine näitab, et pangad ei oska käituda vastutustundlikult.

«On üllatav, et nad on valinud suuremad dividendid olukorras, kus me oleme andnud selge signaali, et pangad vajavad suuremat omakapitali,» ütled Borg Bloombergile. «Me peame kindlasti vaatama kuidas tugevdada regulatsiooni nii, et võtaksid oma vastutust tõsisemalt,» lisas ta.

Rootsi suuremad pangad on otsustanud suurendada eelmise majandusaasta eest makstavaid dividende. Nordea Pank tegi jaanuaris ettepaneku suurendada dividende 26 protsenti, Svenska Handelsbanken teatas sel nädalal, et tõstab omanikutulu 53 protsenti.

SEB kavatseb tõsta dividende 45 ning Swedbank kaks protsenti.

«Me peame kaitsma maksumaksjate huvisid,» ütles Borg. «Meil on suur pangandussektor, mis on risk nii Rootsi majandusele kui ka maksumaksjatele,» lisas ta.

Rootsi pangad on juba kõige paremini kapitaliseeritud pangad Euroopas keskmise kapitaliadekvaatsusega 12 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles