Riigi kindlustusseltsi abil võib kerkida Gruusiasse elektrijaam

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Tambla
Meelis Tambla Foto: Pm

Riiklik krediidikindlustusselts alustab hiljemalt juulis lepingute sõlmimist, esimeste uviliste hulgas on nii Gruusia elektrijaam kui ka tehas Ukrainas.



Kredexi juhataja Andrus Treier märkis, et krediidikindlustuse vastu on huvi tundnud mitu huvitavat projekti, nende hulgas ettevõtjad, kes tahaks ehitada elektrijaama Gruusiasse ja tehase Ukrainasse. Kindlustusselts loodab esimesed lepingud sõlmida juulis.

«Arvestades meie kapitali­seeritust, siis üle paarikümne protsendi meie turuosa ei tõuse, aga ka see on küllaltki ambitsioonikas eesmärk,» ütles Kredex Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla.

Kredexi enda krediidikindlustuse portfell oli eelmise aasta lõpul 400 miljonit krooni. Uus selts tahab saada tuleva aasta lõpuks endale kindlustusportfelli, mille maht on nelja miljardi krooni ringis. 60 protsenti tegevusest tuleb ekspordi kindlustamisest ja 40 kodumaisest krediidikindlustusest.

«Seltsi turuletuleku ajastus on väga hea,» lausus Tambla. «Järsem majanduslangus on toimunud, kolme-nelja aasta eest siia tulnud rahvusvahelised seltsid on tagasi tõmbunud.»

Kredexi juhid loodavad, et selts suudab toimida kasumlikult.

Krediidigarantii toimib nii, et kindlustusselts tagab müüjale kauba eest raha tasumise ostja pankroti või makseraskuste korral. Kredexi garantiidest tuntuim on suurettevõtja Hillar Tederi firmale Expert Capital antud ligi 200 miljoni kroonine garantii, mille eest ehitati Kiievisse Dneprovskaya Pristani nimeline kaubanduskeskus.

Treieri sõnul on Tederi kompanii arveid seni korralikult maksnud, Kredexil on üleval veel ligikaudu 150 miljoni kroonine garantii selle kaubanduskeskuse eest.

Peamine põhjus Kredexile ja Eesti riigile kuuluva seltsi loomises oligi asjaolu, et Kredex ise sai seni jagada garantiisid euroliidust väljapoole jäävatesse riikidesse. Viimaste osas jääb Kredex ka edaspidi garanteerijaks.

«Kredex kindlustus on ellu kutsutud selleks, et anda Eesti ettevõtetele finantstagatisi kaupade impordiks või ekspordiks,» kommenteeris ERGO kindlustusdirektor Sven Freiberg.

«Kuna tegemist on väga spetsiifilise ja kitsa valdkonnaga ning potentsiaalsed mahud selles kindlustusliigis ei hakka olema eriti suured, siis Kredex kindlustuse turuletulek ei mõjuta oluliselt konkurentsiolukorda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles