Ukraina valuuta on vabalanguses

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina on sügavalt sõltuvuses Venemaast kaubanduse, gaasitarnete ja rahastamise vallas.
Ukraina on sügavalt sõltuvuses Venemaast kaubanduse, gaasitarnete ja rahastamise vallas. Foto: Reuters / Scanpix

Ukrainlaste raha prantsatas eile viie aasta rekordmadalusse, pannes president Viktor Janukovõtši suure surve alla lahendada poliitkriis ja kindlustada endale abipakett – olgu siis Venemaalt või läänest.

USA dollari väärtus ületas esmakordselt alates 2009. aasta veebruarist 9 grivna piiri, Ukraina raha rahulik langus omandas äkilise iseloomu.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, võetakse vahetuskurssi Ukrainas kui majandusliku stabiilsuse mõõdupuud. Pikki aastaid on Ukraina keskpank grivnat dollari suhtes stabiilselt 8:1 lähistel hoidnud.

Janukovõtši võimu räsivad juba kaks kuud väldanud rahutused, mis vallandusid pärast seda, kui president lõikas läbi integratsioonikõnelused Euroopa Liiduga, valides pigem 15 miljardi dollarilise paketi Venemaalt. Nüüd on Ukrainal aga rahaga raske, sest Moskva pani edasised paketimaksed – üle on kantud vaid esimesed 3 miljardit dollarit, mullu detsembris – ootele, kuniks naaber endale uue valitsuse saab.

Analüütikute sõnutsi on Ukraina keskpank grivna ilmselt dollari küljest «lahti lasknud».

«Nad on grivna [dollari küljest] lahti laskud. Nad teavad, et nad ei saa seda [sidet] hoida, kuna Vene raha pole tulnud. Nad üritavad reserve säilitada,» ütles Standard Banki analüütik Timothy Ash.

USA ja Euroopa Liidu ametnike sõnutsi on nad panemas kokku finantsabi paketti, millega Janukovõtšit kompromissile meelitada – et too moodustaks tehnokraatliku valitsuse, mis saaks suruda läbi majandusreformid. Väljavaated selleks on aga väikesed, sest opositsioon nõuab presidendi volituste ulatuslikumat ülekandmist valitsusele, enne kui nad kabinetis kaasa lööma soostuvad.

Samal ajal kõhklevad lääne valitsused siiski Ukrainale raha laenamast, kuna viimane on varasemalt taganenud IMFile antud lubadustest.

Eile kohtus Janukovõtši ja tema kriitikutega Kiievis ELi välispoliitika juht Catherine Ashton, kes nentis seejärel, et «tööd on ees veel väga palju».

Pärast eilset kukkumist on grivna tänavu odavnenud juba ligi 10 protsenti. Olukord võib minna hullemaks, kui majapidamised grivnasse usu kaotavad ja selle dollariteks vahetavad, nagu juhtus 2008. aastal.

Olukorra närvilisust on süvendanud bensiinihinna tõus. «Hind hüppas täna [st kolmapäeval] 10-15 kopikat ja mul pole aimugi, mis edasi saab,» ütles ühe Kiievi tankla müügijuht Artur Badenkin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles