Bill Gates hakkas Microsofti juhi mentoriks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Microsofti kaasasutaja Bill Gates asus küll ettevõtte nõukogu esimehe kohalt lihtliikmeks, kuid tegelikult tema kaal ettevõttes hoopis kasvas, sest temast sai muuhulgas uue tegevjuhi Satya Nadella tehniline nõustaja.

Gates ütles oma videopöördumises, et pühendab Nadella aitamisele ja toodete arendamisele umbes kolmandiku oma ajast. Ülejäänud energia kulub tal endiselt heategevusfondi Bill & Melinda Gates Foundation asjadele.

Selle käiguga andis ettevõtte nõukogu tugeva signaali, et tegevjuht jääb täielikult nõukogu kontrolli alla. (Väga paljudes USA börsiettevõtetes kontrollib nõukogu tegelikult tegevjuht. Juhi valimistega kursis olnud allika sõnul kaalus nõukogu võimalust, et valitakse nii-öelda aktiivne esimees, kelleks oleks siis olnud kas Bill Gates või John Thompson.

Nõukogu asub juhtima

«Nad otsustasid, et uue tegevjuhi bossiks saab terve nõukogu, mitte üks inimene,» ütles allikas The Wall Street Journalile. Nõukogus on kaks endist tegevjuhti, Bill Gates ja Steve Ballmer, kes on kaks suurimat aktsionäri. Nõukogu esimeheks valiti Thompson.

Bill Gates ütles teisipäevases videopostituses, et ta oli meelitatud, kui Nadella palus teda toeks olla, ent mõned ettevõttega seotud inimesed usuvad, et tegemist oli pigem Gatesi enda initsiatiiviga.

«Isegi kui ta ei ole tegevjuht või nõukogu esimees, on tegemist siiski Billi pärandiga,» ütles Microsofti endine tippjuht Brad Silverberg, kes on praegu riskikapitalist ettevõttes Ignition Partners.

Ehkki ametlikult on Gates Microsofti tegemistest tasapisi taandunud juba sajandivahetusest saadik, on võimu loovutamine läinud väga vaevaliselt.

Gatesi esimene tagasiastumine toimus 2000. aasta jaanuaris, kui ta andis Microsofti tegevjuhi tiitli temaga 20 aastat koos ettevõtet üles ehitanud Steve Ballmerile. Ise võttis ta enda ametinimetuseks «tarkvara peaarhitekt», mis teoorias pidi olema tegevjuhist madalam ametikoht.

Tarkvaragigandi liider ja ikoon ei suutnud aga oma uue rolliga leppida ning seni õlitatult töötanud tandem läks kohe tülli. Ballmer üritas ennast uuel ametikohal kehtestada, Gates aga soovis igal sammul näidata, kes on tegelik otsustaja. Koosolekutel segas Gates sarkastiliselt vahele ja alavääristas Ballmerit teiste juhtide ees.

Erimeelsused olid väga erinevatel teemadel, alates personaliküsimustest ja lõpetades Windowsi arendustega. Teised juhid püüdsid sekkuda ja hoiatasid, et kahe mehe tülid muutuvad ettevõttele ohtlikuks.

Nõukogu ja mõlema mehe abikaasade nõudmisel hakkasid Gates ja Ballmer 2001. aasta veebruaris Microsofti peakorterist mõne kilomeetri kaugusel asuva hotelli restoranis toimunud õhtusöögil erimeelsustele lahendust otsima ning jagasid oma rollid ära. Gates kinnitas toona Wall Street Journalile, et tema oli see, kes pidi ennast rohkem muutma.

Gatesi taandumine

Pärast seda hakkas olukord tasapisi rööbastele minema. Gates lõpetas negatiivsete kommentaaride tegemise koosolekute ajal, Ballmer restruktureeris ettevõtte, delegeerides üha enam otsustustest üksuste juhtidele ning asendades varasemad, vaid tehnilise kogemusega juhid uutega.

Seitse aastat hiljem, 2008. aasta juuni lõpus toimus Gatesi järgmine taandumine. Tookord pidi tarkvaragigandi kaasasutaja loobuma ettevõtte igapäevasest tegevusest peaaegu lõplikult ning jäi nõukogu esimehe kohale. Tema kabineti ukselt peakorteris võeti silt ära, aga kabinet jäeti alles. Koosolekuid peeti siiski pigem Gatesi kodus.

Microsofti inimeste sõnul käis Gates aeg-ajalt linnakus, kus osales toodete ülevaatustel või diskuteeris nende valdkondade strateegia üle, mille vastu ta rohkem huvi tundis. Tema käsi oli rohkem mängus ebaõnnestunud operatsioonisüsteemide Windows Vista ja Windows 8 väljatöötamisel.

Gates aktiveerus märgatavalt pärast seda, kui Steve Ballmer teatas mullu augustis, et soovib tegevjuhi kohalt tagasi astuda, ning asus ise aktiivselt uue juhi otsimisel osalema.

Investeerimisfirma FBR Capital Markets analüütik Danie­l Ives ütles ajalehele The New York Times, et Nadellale antakse aega enda tõestamiseks vähem kui Ballmerile, osaliselt sellepärast, et Nadellal pole Gatesiga sellist suhet nagu Gatesil oli Ballmeriga (Ballmer ja Gates olid ülikooli ajal ühiselamunaabrid). «Ma arvan, et Nadella lõõg on lühem,» ütles Ives.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles