Vaata, kus kuldmedal kõige jõukamaks teeb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed olümpiavõitjad selguvad juba paari päeva pärast.
Esimesed olümpiavõitjad selguvad juba paari päeva pärast. Foto: AP / Scanpix

Sotši olümpia koputab uksele ja üks on kindel: kuldmedali kaelasaamine kujutab endast aulist elamust. Kasahhi kodanikele ka ülikasulikku, kuna kullaga kaasneb kogunisti 250 000 dollarit. 

Bloomberg Businessweeki poolt koostatud medalipreemiate graafikus kerkivad üle 100 000 dollari taseme ka selliste riikide nagu Itaalia, Läti, Valgevene, Eesti ja Venemaa «kullatulbad».

Riikide suhteline jõukus preemiate puhul erilist rolli ei mängi. Rikkad maad nagu Norra ja Rootsi ei paku potentsiaalsetele medalivõitjatele sentigi – võib-olla seetõttu, et ainuüksi murdmaasuusatajad võiksid oma valitsused medalirahega rahast lagedaks teha.

Vaesevõitu Kasahstani (SKT elaniku kohta vaid 12 000 dollarit) heldus võimalike medalivõitjate vastu valmistab Bloombergile ülimat hämmingut. Võimalik, arvab väljaanne, et suured summad on mänginud rolli ka laskesuusataja Jelena Hrustaleva kolmanda kodakondusevahetuse puhul.

2010. aastal tõi Hrustaleva Kasahstanile hõbemedali, olles varasematel olümpiatel võistelnud nii Valgevene kui Venemaa värvides. Tänavu teeks kuld ta üpris rikkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles