Immigrantidest hooajatöölised saavad EL-is paremad töötingimused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist tulnud immigrant ja 10 lapse ema Emine Kilic Ateenas.
Türgist tulnud immigrant ja 10 lapse ema Emine Kilic Ateenas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Parlament võttis kolmapäeval vastu seaduse, millega seatakse nõuded Euroopa Liidust (EL) väljapoolt tulnud hooajatööliste töötingimustele ja töötundidele.

498 poolt- ja 56 vastuhäälega vastu võetud seaduse eesmärgiks on samaaegselt lõpetada töötajate ekspluateerimine ja vältida ajutiste töölubade muutumist tähtajatuteks, teatas parlament.

Kõigil liikmesriikidel jääb õigus piirata riiki siseneda võivate hooajatööliste arvu ning riigid peavad kehtestama 5-9-kuulise ajalise piirangu, mille vältel töölised võivad riigis 12 kuu jooksul viibida.

Kõigil EL-i siseneda soovivatel ajutistel töötajatel peab olema tööleping või kehtiv tööpakkumine, milles on kirjas nii töötunnid kui töötasu. Kui ööbimise on korraldanud tööandja, siis ei tohi selle üür olla liiga suur ega tohi üüriraha automaatselt töötasust maha võtta.

Seadusega antakse immigrantidest hooajatöölistele võrdsed õigused EL-i töötajatega, neile tekib ka õigus liituda ametiühinguga ja saada sotsiaalseid tagatisi, välja arvatud munitsipaalmajutust.

Seadust rikkuvad tööandjad on kohustatud tasustama töötajaid tagantjärgi, maksma trahvi ning võivad kaotada õiguse palgata hooajatöölisi.

Liikmesriikidel on seadusandluse kohaldamiseks aega kaks ja pool aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles