Liikluskindlustus läheb kallimaks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal kasvasid väljamaksed kiiremini kui preemiad.
Möödunud aastal kasvasid väljamaksed kiiremini kui preemiad. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Lähikuudel võib sadu tuhandeid autoomanikke tabada ebameeldiv üllatus, sest oodata on liikluskindlustuse kallinemist. Hinnatõus puudutab enam kui 300 000 füüsilist ning 44 500 juriidilist isikut, kellel on eelmise aasta lõpu andmeil 615 544 pidevalt kindlustatud sõidukit.

«Seda aastat iseloomustab kindlasti hinnataseme tõus, sest 2013. aasta oli liikluskindlustusele kogu turul sisuliselt kahjumlik,» ütles kahjukindlustusfirma Ergo Insurance kindlustusdirektor Andres Konsap. Eesti liikluskindlustuse Fondi juhatuse liikme Andres Piirsalu sõnul on liikluskindlustus kahjumis juba pikemat aega, 2013. aasta kahjumiks kujunes 3,5 miljonit eurot.

Kindlustusfirmad on hinnatõusu kommenteerides napisõnalised, sest tõenäoliselt tabab esimest, kes selle sammu astub, tagasilöök.

«Küsimus on eelkõige hinnataluvuspiiris – kes ja millises ulatuses on nõus riski võtma ja hindade tõstmise järel vähemalt ajutiselt valmis loobuma mingist turuosast. Kahtlemata tõstavad siis tasapisi hindu ka teised, kuid praegu on liikluskindlustus turuüleselt juba mitu head aastat olnud miinusmärgiga toode,» selgitas Andres Konsap. «Kui palju ja kui kiiresti see hind tõusma hakkab, on juba kindlustusseltsiti erinev, kuid usun, et uuele liikluskindlustusseadusele ülemineku käigus on teenuse hinnatõus paratamatu kogu turul,» lisas ta.

Riigikogus on teisel lugemisel uus liikluskindlustusseadus. Kui rahandusminister Jürgen Ligi eelmise aasta kevadel seaduseelnõu tutvustas, ütles ta, et tegemist ei ole liikluskindlustussüsteemi reformiga, eesmärk on olnud valdkonna ajakohastamine ja muudatused on pigem juuriidilist ja tehnilist laadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles