Jüri Mõis: ettevõtjad võiksid rohkem makse maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Jüri Mõis.
Ettevõtja Jüri Mõis. Foto: Liis Treimann / Postimees

«Astmeline tulumaks toimib äraspidiselt Eestis juba praegu. Töötaja maksab 57 protsenti makse, ettevõtja vaid 26 protsenti,» ütles ärimees Jüri Mõis möödunud nädalal toimunud majanduskonverentsil.

«Erakond, keda mina olen pidanud rongijuhtideks, ei tee tööd, vaid on tegelikult restoranvagunis ja kakleb omavahel,» rääkis Mõis oma ettekandes, vahendab Pealinn. «Üks ostab hääli, teine käib prokuratuuris. Silvergate polnud iseenesest veel midagi. Pärast seda läksid Eesti riigi juhtiva partei ninamehed riigiprokuratuuri lihtsalt valetama: et nad leidsid raha ämma kapist... See oli minu jaoks äratus, ohtlik olukord, mis tuleb lõpetada.»

Mõisa sõnul on töötajate ja ettevõtluse maksustamine Eestis hoopis erinev.

«Eestis on loosung: ühetaolised maksu. Äkki tuleks selles suunas ka liikuda?» märkis mõis. «Häbi tunnistada, aga mina olen alati öelnud, et miks te ettevõtjaid nii vähe maksustate. Töötaja maksab ju tulumaksu, sotsiaalmaksu, ravikindlustusmaksu – kokku 57 protsenti. Ettevõtja maksab oma marginaalsed maksud ära – 26 protsenti koos luksusmaksuga – ja muid muresid tal pole. Kogu maksuseadus tuleks kompleksselt ette võtta ja suundumus peaks olema see, et ettevõtja ja töötaja maksustamine võrdsustada. Praegu on see üle kahe korra ettevõtja kasuks. Räägitakse, et vaja on astmelist tulumaksu. Astmeline tulumaks on ammu olemas, ainult valepidi – ettevõtja kasuks ja töötaja kahjuks! »

Loe pikemalt Pealinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles