Parts: mõistlik on eksportida tööd, mitte importida tööjõudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Andres Haabu

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul ei ole mõistlik lihttöölisi importida, vaid pigem eksportida tööd.

«Eesti ettevõtete jaoks on meie arvates mõistlik laieneda ja kasvada väljaspool Eestit, jättes oma peakontori, kasumi väljavõtmise ja loodetavasti ka kallimad töökohad Eestisse,» ütles Parts.

Turismisektor on Partsi sõnul see koht, kus võib tööjõu sissetoomise üle arutleda, aga ta ei paneks seda skaalasse, kas konservatiivne või liberaalne immigratsioonipoliitika. Seda hakatakse arutama siis, kui juba oleme vastamisi olukorraga, et vajame teatud perioodil ajutist tööjõudu.

«Raske on hinnata, millal see tekib. Eesti on ju osa Euroopa Liidu tööjõuturust. Kui te lähete ja vaatate, kes ehitavad praegu Narva elektrijaamu, siis on seal väga palju inimesi, kes tegelikult ei ole Eesti residendid,» ütles Parts.

Parts ütles, et nad suhtlevad ettevõtjatega ja kui selline strateegiline küsimusepüstitus tekib ja nad näevad, et kodusel tööturul lahendust ei ole ja Euroopa Liidu tööjõu vaba liikumine lahendust ei too, siis tuleb edasi vaadata. «Me peame andma endale aru, et tööjõuturg on ka turg. See turg võib hakata toimima teatud ajalise võnkega. Euroopa Liidu sisesel turul on veel ruumi,» sõnas Parts.

Ta lisas, et Eestis pole veel ühelgi aastal tööjõuimmigratsiooni lubatud kvooti täis võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles