Kreeka küsimuses toimus tippametnike «salakoosolek»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Tippametnikud pidasid läinud nädalal pärast euroala rahandusministrite nn eurogrupi koosolekut maha eraldi ja eraviisilise nõupidamise, arutamaks Kreeka abipaketiga seotud probleeme.

Kreeka rahandusministrit Giannis Stournarast, kes samal ajal vastas teisel pool tänavat asuvas hoones ajakirjanike küsimustele, koosolekule ei kutsutud.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, viibisid valitute koosolekul kõrged Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF), Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga ametnikud, samuti Saksa ja Prantsuse rahandusministrid.

Koosoleku toimumine viitab kartusele, et Kreeka võib rikkuda euroala finantsturgude üle laskunud suhtelise rahu. Ilmselt ei kerki küsimus aga teravamalt päevakorda enne maikuud, mil Kreekal tuleb lunastada ligikaudu 11 miljardi euro väärtuses riigivõlakirju.
Lähedalseisvate allikate sõnutsi arutati koosolekul muuhulgas võimalusi Ateena reformitahte turgutamiseks ning tänavuse teise poolaasta kuni 6 miljardi eurose eelarveaugu täitmiseks.

Mingite otsusteni koosolekul ei jõutud, ütlesid allikad.

IMF ei ole juba juulist alates Kreekale raha üle kandnud ning on omapoolsete paketimaksetega 3,8 miljardit eurot graafikust maas. Nimelt nõuab IMF täit selgust Kreeka riigirahanduse osas 12 kuuks ette – ning seda tingimust ei ole täidetud.

Euroopa ametnike sõnutsi rahuldaks IMFi euroala poolne selgesõnaline lubadus mainitud auk kuidagi kinni toppida ning nad ei nõuaks «raha lauale ladumist». IMF keeldus kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles