Tegevuse lõpetanud Travel Ini asemel tegutseb juba uus firma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Laikjõe.
Marina Laikjõe. Foto: Toomas Huik

Ehkki Travel Ini üks omanikke Marina Laikjõe eitab uue reisifirma Estlive Travel OÜ asutamist oma järjekordselt äpardunud äri asemele, viitab nii samade ruumide kui töötajate kasutamine seosele kahe firma vahel.

Ametlikult neil kahel firmal ühiseid omanikke pole. Estlive'i juhatuses on vennad Janno ja Andres Jõffert koos Jürgen Terasega, kes varem on olnud tegevad jaekaubanduses. Oma seotust Travel Ini ühe omaniku Marina Laikjõega nad eitavad.

Estlive'i juhataja Janno Jõffert, kes on mitu korda Laikjõe firmaga Indias käinud, kinnitas, et ei tunne Laikjõed. «Ma ei tea temast midagi, mul pole temaga kokkupuudet olnud. Ma ei tunne ka ühtegi teist inimest, kes Travel Ini etteotsa kuulus,» väitis ta.

Jõffert ütles, et tahtis esialgu luua oma reisibüroo Kosele, kuid kuna Travel Inile ruume rentinud omanikud tegid talle pakkumise, otsustas kontori hoopis Tallinna teha.

Palgaraha saamata

«Ruumi omanike nimesid ma avalikustada ei soovi, sest pole kindel, et nemad seda tahaksid. Ma ei teadnud ka Travel Ini rahalistest raskustest midagi ega ole neile mingisugust pakkumist teinud,» kinnitas Jõffert.

Hiljem möönis Jõffert siiski, et on Laikjõega seoses naise juhitava Tez Touriga koostöölepingute sõlmimisega kohtunud. Samas kinnitas ta, et kuna pole varem turismiäris tegutsenud, siis ei tunne seal kedagi. Estlive'i tagatis on vaid 200 000 krooni, kuid kuna alustaval firmal veel käivet ei ole, on see seaduse järgi piisav.

Travel Ini endine töötaja Kairi Kaljuvee kinnitas, et Jõffert on Travel Ini pikaajaline klient, kes sai i firma rahalistest raskustest haisu ninna ja pakkus oma abi. «Olen kindel, et Estlive Travel on Jõfferti ja Laikjõe ühine firma, kuigi seda ilmselt igal sammul varjata üritatakse,» lausus ta.

Sama meelt oli Laikjõe kauaaegne partner Margit Rebane-Pent, kes ütles, et samades ruumides samade inimestega jätkamine ei saa juhus olla. «Üks polnud veel jõudnud uksi sulgeda, kui teine samas tegutsema hakkas,» märkis ta. «Olen kindel, et nad hakkavad talvel taas ka samu Goa-reise müüma, sest nende kirjeldus on kodulehel juba üleval,» märkis ta.

Ka on Rebane-Pent näinud Estlive'i leheküljel reise tutvustavaid tekste, mille ta ise Travel Inis koos Laikjõega töötades koostanud oli. «Ütlen ausalt, ei olnud hea tunne,» sõnas ta.

Rebane-Pent, kes on Wris Toursi pankrotti tüürinud, Laikjõega koos veel mitut reisifirmat juhtinud ja lõpuks tülli pööranud, iseloomustas teda kui kõigile teeneid osutada tahtvat lahket firmajuhti.

«Ehkki ta käis rahaga kergelt ümber, ei usu ma, et ta midagi enda tasku pani,» lisas ta. Travel In sai Laikjõe juhitavalt Tez Tourilt väidetavalt väga soodsa hinnaga reise ning jäi lõpuks sellele ka võlgu.

Tarbijakaitseametisse on Travel Ini kohta laekunud vähemalt viis kahjude hüvitamise nõuet. Ka Kairi Kaljuvee väitis, et firma on talle 17 400 krooni võlgu ja palgaraha on saamata teistelgi firma töötajatel.

Travel Inis juhtus tema sõnul üsna suuri ja põnevaid asju. «Laikjõel ei ole see mitte esimene kord selliseid trikke teha,» nentis Kaljuvee.

Aasmäele suur pettumus

Laikjõe on varjanud, et juhtis Travel Ini algusest lõpuni. Ise väidab ta, et läks 2008. aastast Tez Touri juhtima ning on sellest ajast olnud vaid passiivne osanik. Tegelikult käisid iganädalased koosolekud ettevõttes tema juhtimisel.

Samuti saatis ta alluvatele pidevalt e-kirju töökorraldustega. Laikjõe poeg Antti Laikjõe on kaks talve olnud koos oma sõbraga Goas reisifirma Travel In reisiesindaja.

Reisifirmas RRA koos Laikjõega tegev olnud Hardo Aasmäe vastas küsimusele koostöö kohta lakooniliselt: «Marina Laikjõe on olnud üks suur pettumus. Kõik kordub tema puhul ja kogu aeg on skeem samasugune olnud. Rohkem ei tea ma tema tegemistest midagi, aga kõik see kordub niikuinii.»

Laikjõe kõmuline karjäär

•    1997, OÜ Daam Koolitus osanik. 2001 ilmnes tarbijakaitseameti kontrollis, et firmal polnud turismiseadusest tulenevat tagatist ning registreeringut. Oktoobris 2001 määras kohus karistuseks 50 000 krooni trahvi. See oli esimene trahv, mis mõisteti 2001 märtsis jõustunud turismiseaduse järgi. Pankroti väljakuulutamise kanne 2004 jaanuar.

•    2000 märts, MTÜ RRA. Kohus kuulutas pankroti 2002 oktoobris. RRA pankrotiseisu põhjustajaks peeti ettevõtte endist juhti Marina Laikjõed, kelle suhtes algatati kriminaalasi ja kes süüdistuse järgi oli firma krediitkaardiga võtnud välja 210 000 krooni isiklikuks otstarbeks. Kriminaalasi lõpetati süütõendite puudumise tõttu.

MTÜ RRA suurim võlausaldaja ja pankroti algataja oli AS Domina Management 0,9 miljoni kroonise nõudega. Laikjõe pidas juba RRAs töötades Dominaga läbirääkimisi ning suundus juhtima Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni Domina grupi ettevõtte Domina World Travel esindust Eestis.

RRA (täienduskoolituse ja reisikorraldusega tegelenud ettevõtte) asutajad olid lisaks Tallinna Pedagoogikaülikooli ökoloogia instituut ja Hardo Aasmäe. Reisifirma MTÜ RRA endised juhid tegid avalduse kriminaalasja algatamiseks ka korruptsiooni paragrahvi alusel, kuna Laikjõe alustas RRA välja töötatud projektiga tegevust teises firmas.

•    2001–2005 Domina gruppi kuuluva Domina World Travel tegevjuht. Domina oli esimene tšarterpuhkuse-korraldaja, kes alustas hitiks tõusnud Sharm el Sheikhi reiside korraldamisega. Sinna viis Laikjõe kaasa ka RRA kliendid, kuid probleemid jätkusid ning Äripäeva andmetel jäi Laikjõe vahele riisumisega.

•    2005 okt – dets OÜ Laulasmaa Hotellid juhatuse esimees. Firma on pankrotis.

•    2006 märtsist Travel In Toursi tegevjuht ja juhatuse liige, firma esitas pankrotiavalduse 18. mail 2010.

•    2008 veebruarist Tez Touri juhatuse liige.

Allikas: Postimees, äriregister

Laikjõe eitab seotust Estlive’iga

Tez Touri tegevjuht ja hiljuti kohtusse pankrotiavalduse andnud Travel Ini üks omanikke Marina Laikjõe kinnitab, et pole uue firmaga Estlive kuidagi seotud.

Miks Travel In pankrotti läks?

Miks firmad praegu üldse pankrotti lähevad? Eks majanduslanguse ajal on paljudes ettevõtetes kulud suuremad kui tulud. Tuhapilv mõjus suurtele reisikorraldajatele, kes lennutasid inimesi sihtkohtadesse, aga Travel Inil sel ajal enam ühtki reisi ei toimunud. Nii et see ei olnud põhjus.

Kas jäite ka kellelegi võlgu?

See on küsimus omanikule ja juhatuse liikmele Janek Tammemäele. Minu osalus oli vaid 10 protsenti. Firma juhtimises ma aktiivselt ei osalenud.

Kas firma Estlive on Travel Ini järglane?

Küsite seda täiesti kõrvaliselt inimeselt. Mina pole selle firmaga kuidagi seotud.

Kuidas tunnete vendi Jõfferteid?

Alates 2006. aastast olid nad Travel Ini kliendid. Isiklikult pole tuttavad, teietame. Kindlasti pole tegemist ülevõtmisega. Tüdrukud, kes seal praegu töötavad, on konkursiga võetud.

Kuidas on võimalik, et turismiga mitte kuidagi seotud inimesed praegusel raskel ajal uue firma asutavad?

Aga küsige seda nende käest.

Estlive’i kodulehel on osa reisikirjeldusi Travel Ini lehelt võetud. Kuidas sai see juhtuda?

Kui Happy Travel pankrotistus, kopiti väga palju selle tooteid, näiteks nende Korfu-reisi. Top Toursil oli jälle Travel Ini Goa-reis üleval.

Millega seletada, et Estlive’i kodulehel on ka Goa juba üleval, ehkki reise sinna veel ei tehta?

On ju loogiline, et kui inimesed ühte sihtkohta nii hästi tunnevad, siis nad ka sinna reise teha tahavad.

Miks teil turisminduses nii palju vaenlasi ja nii halb kuulsus on?

Kõik tuleb konkurentsist. Kui 2008. aastal tuli ootamatult turule suur rahvusvaheline reisikorraldaja Tez Tour, ei meeldinud see paljudele, sest tuli tööle hakata. Turismis töötab rohkelt emotsionaalseid inimesi. Mõned neist on pidanud oma töökohast loobuma.

Kas Eestis veel turismifirmasid tegevuse lõpetab?

Usun, et turg korrastub ja siia jääb kolm suurt firmat.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles