Tallinna lennujaamas võidakse tänasest alates vedelikest proove võtta

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest hakkasid Tallinna lennujaamas kehtima mõningad uued vedelikke puudutavad nõuded. Kasutusele võeti uued läbivaatusseadmed, mis läksid kokku maksma pool miljonit eurot ning millega hakatakse analüüsima reisijate käsipagasis olevaid vedelaid ravimeid ning eridieettoitu, sealhulgas beebitoitu, et leida ohtlikke vedelikke. Samuti hakkavad aparaadist läbi käima saabuvate transfeerreisijate tax-free-poodidest tehtud ostud.

«Kui sa tulid näiteks Moskvast ning tahtsid lennata edasi Frankfurti ja sul oli tax-free-poest ostetud pudel veini, siis varem pidi selle ära viskama, nüüd lastakse see siit läbi ja kui aparaat kinnitab, et kõik on korras, saad veiniga edasi liikuda,» kirjeldab Tallinna Lennujaama kommunikatsioonijuht Margot Holts muutunud korda.

Kontroll võib olla kuni kolmeastmeline. Esimene kontrollmasin on vägagi sarnane tavapärase läbivaatusseadmega. Vedelikuga täidetud anumad tuleb asetada spetsiaalsesse kasti ning seejärelt tuvastab masin skaneerimise käigus potentsiaalselt ohtliku vedeliku. Sellisel puhul pannakse anum teise masinasse lisakontrolliks ning siis on juba kolm võimalust: masin kas tunnistab vedeliku ohutuks, annab kollase tulega märku, et pole ohutuses päris kindel või lööb põlema punane tuluke, mis G4Si esindaja Ivar Nikopenziuse sõnul toob endaga kaasa juba korrakaitseorganite sekkumise, kuna masin on avastanud ohtliku vedeliku. Kollase tulukese korral liigub vedelik edasi kolmandasse kontrollifaasi, kus anum avatakse, vedelikust võetakse proov, ning veelgi täpsem masin hindab seejärel vedeliku ohutust.

Holtsi sõnul on aastas tarvis sel viisil kontrollida kahte protsenti kõigist reisijatest ehk umbes 40 000 inimest. Tavareisija jaoks vedelike käsipagasis kandmise reeglid ei muutu. Endiselt peavad vedelikud olema kuni 100-milliliitristes pakendites ning läbipaistvas korduvsuletavas kuni üheliitrise mahutavusega plastkotis.

Tallinna Lennujaama lennundusjulgestuse juhi Tarvi Pihlakase sõnul on uute läbivaatusseadmete kasutuselevõtt esimene etapp sellel teel, et vabastada kõik vedelikud mahupiirangutest. «Aga sinna on veel väga pikk tee minna,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles