Jaemüük kasvas ka aasta viimasel kuul

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaubad
Toidukaubad Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2013. aasta detsembris aasta varasemaga võrreldes püsivhindades 5 protsenti, teatas statistikaamet.

2013. aasta detsembris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 448,3 miljonit eurot, seega jäi detsembris kauplustesse ligi 340 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2012. aasta detsembriga võrreldes 12 protsenti.

Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), oli jaemüük 2 protsenti väiksem kui varasema aasta detsembris.

Enim suurenes jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga 81 protsenti, kuid see kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest antud tegevusala osatähtsus on väga väike – 2013. aasta detsembris oli see 1,5 protsenti.

Keskmisest enam suurenes jaemüük posti või interneti teel (kasv 26 protsenti) ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 21 protsenti).

Detsembris suurenes jaemüük veel ka muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmetega, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjadega (kasv 10 protsenti), tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (kasv 8 protsenti) ning apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (kasv 3 protsenti).

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Detsembris suurenes toidukaupade kaupluste jaemüük 2012. aasta sama kuuga võrreldes 3 protsenti.

Mootorikütuse jaemüük vähenes 2012. aasta detsembriga võrreldes püsivhindades 10 protsenti, langus oli kiirem kui eelneval kuul. Mootorikütuse jaemüügi languse kiirenemisele avaldas osaliselt mõju 2012. aasta detsembri kõrge võrdlusbaas ning mootorikütuse hinnalanguse aeglustumine. Kui 2013. aasta novembris oli mootorikütuse aastane hinnalangus 4,7 protsenti, siis detsembris 1,8 protsenti.

Võrreldes 2013. aasta novembriga suurenes detsembris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades ligi viiendiku. See on tavapärane tõus detsembrikuus, mil toimuvad jõulude ja aastavahetuse suurmüügid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles