Eestil jäi üle 77 000 tonni piimakvooti

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad karjamaal.
Lehmad karjamaal. Foto: Mihkel Maripuu

Eelmise aasta aprilli algusest tänavu märtsi lõpuni toodeti Eestis piima kvoodist 89 protsendi ulatuses, mis tähendab, et kvooti jäi üle 77 000 tonni jagu.


Võrreldes varasemaga kvoodiaastaga, mis vältas  2008. aasta aprilli algusest mullu märtsi lõpuni, vähenes kvoodiomanike piimatoodang 3 protsendi võrra 589 000 tonnini, teatas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA).

Kvoodi täituvus vähenes 3 protsenti võrra. Seejuures on äsja lõppenud kvoodiaastal kõigil Euroopa Liidu liikmesriikidel kvooti ühe protsendi ulatuses suurendatud.

Kvoodiomanikest piimatootjate arv vähenes 99 võrra 1133-le. Vähenemine oli väiksem kui varasemal kvoodiaastal.

«Viimase aasta jooksul on mõnigi asjatundja ja põllumajandustootja ennustanud piimalehmakarjade väljasuremist ja piimatoodangu dramaatilist vähenemist Eestis, sest tootmine ei tasuvat ära. Kokkuvõtted kvoodiaastast seda küll ei näita,» ütles PRIA peadirektor Jaan Kallas.

Ta lisas, et piimatoodete turuhinnad on hakanud taas tõusma. «Üks põhjusi on tootjate oluliselt elavnenud suhted Venemaa turuga, mida PRIA näeb piimatoodete eksporditoetuste kasvust,» märkis Kallas.

Piimatoodete vahepealset hinnalangust aitas pidurdada ja kompenseerida ka ELi ulatuses rakendatud või ja lõssipulbri sekkumiskokkuost, mille käigus on Eestis sekkumisvarusse müüdud üle 100 miljoni krooni väärtuses toodangut.

ELi riikide suhtes kehtivate piimatootmise kvootide eesmärk on vähendada nõudluse ning pakkumise tasakaalustamatust ja tagada mõistlikud tarbijahinnad. Kvoodist  suurema toodangu puhul peab riik maksma trahvi. Eesti kvoodi täituvus on  jäänud vahemikku 85-93 protsenti.

Piimatootjad võivad taotleda kahesugust kvooti – tarnekvoot võimaldab piima müüa kokkuostjatele ja töötlejatele, otseturustuskvoot seda ise turustada piimana või sellest valmistatud toodetena. Aastate jooksul on tarnekvoodi osakaal suurenenud.

1.aprillil 2010 alanud uuel kvoodiaastal tõuseb kõigi EL-i liikmesriikide piimakvoot taas ühe protsendi võrra. Eestile on eraldatud ligi 664 000 tonni tarnekvooti ja 9000  tonni otseturustuskvooti. Tootjatel tuleb arvestada, et kvoodiaasta jooksul individuaalse kvoodi alla 85-protsendise täitmise korral vähendatakse selle vastava tootja kvoodikogust, arvates pool kasutamata jäänud kvoodikogusest reservi.

1. juulist hakkab PRIA tootjatelt vastu võtma taotlusi piimakvoodi suurendamiseks. Kvooti saab juurde taotleda tootja, kes on lõppenud kvoodiaastal täitnud talle määratud kvooti vähemalt 90 protsenti. Sel nädalal saadab PRIA kõigile kvoodiomanikele välja teatise individuaalse kvooditäitmise andmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles