BP nõukogu esimees: kaalul on meie tulevik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl-Henric Svanberg.
Carl-Henric Svanberg. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

USA siseminister Ken Salazar ütles, et British Petroleumi naftaleke Mehhiko lahes kujutab endast firma jaoks USAs «eksistentsiaalset kriisi».

Üllatav küll, kuid jaanuaris BP nõukogu esimehe toolile istunud endine Ericssoni tegevjuht Carl-Henric Svanberg on temaga põhimõtteliselt nõus.

Svanberg loodab, et ettevõte laul Ameerikas ei ole veel lauldud. Kuid tunnistab: kõigepealt tuleb tõestada, et kaev suudetakse sulgeta ja reostusele piir panna.

«Meie reputatsioon sõltub täiel määral sellest, kas meil õnnestub lekkele piir panna ja koristustöödega hakkama saada,» ütles ta Financial Timesile.

Samas ei jätnud ta ameeriklaste üha teravama kriitika taustaks mainimata, et BP roll USA energiasektoris on siiski «väga suur».

BP on Mehhiko lahe suurim nafta- ja gaasitootja ning suurim gaasitootja USAs üldse. Samas vajab BP ka Ameerikat. 40 protsenti BP äritegevusest käib USAs ning mitmed kasvuplaanid on seotud just sealse turuga.

Nüüd tuleb firmal anda puhastustöödel oma parim ning jõuda iga hinna eest õnnetuse juurteni. Kui kinnitust peaks leidma väide, nagu eiranuks BP järjekindlalt ohutusreegleid, võib keskkonnakaitseamet firma riiklikest lepingutest kõrvale jätta. Uusi nafta- ja gaasilitsentse BP seega enam juurde ei saaks.

Oma eilses avalduses viitas BP õnnetuse võimalike põhjustena puurkaevu tsementraketise nõrkusele ja kaitseventiili rikkele.

Svanbergi sõnutsi on nii «neil endil kui kogu töösturharul õnnetusest tõesti väga palju õppida», kuid esmane prioriteet on loomulikult lekkele piir panna.

Ta ütles, et nõukogu arvates on BP tegevjuht Tony Hayward andnud oma parima. «Sellistes sügavustes leket sulgeda on väga raske ülesanne,» lisas Svanberg.

Päästeoperatsiooni USA valitsuse kätte üleandmine ei oleks Svanbergi arvates mõistlik. «Kuna leke jätkub, ärrituvad inimesed arusaadavalt üha enam. Ma saan sellest hästi aru,» ütles ta.

«Kuid ma olen kindel, et meil on lekke peatamiseks kõik ressursid olemas. Me teeme koostööd konkurentide, teadlaste, ekspertide ja paljude teiste inimestega ning ma ei kujutaks ette, et mõni teine organisatsioon selle ülesandega paremini toime tuleks. Ma usun, et me saame hakkama,» ütles Svanberg.

«Loomulikult on meie reputatsioon saanud suure hoobi, kuid ootame ja vaatame, kuidas meil päästeoperatsioon lõppkokkuvõttes õnnestub.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles