Eeldused autokütuste hinnalanguseks on olemas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine võiks odavam olla.
Tankimine võiks odavam olla. Foto: Mihkel Maripuu

Toornafta hind on viimasel ajal nii palju langenud, et see loob head eeldused ka autokütuste hinnalanguseks siseturul, kinnitas Olerexi turundusjuht Antti Moppel.


«Hulgi-ja jaehinna vahe suurenemine on märk selle kohta, et odavamate noteeringute alusel sisseostetav kütus on hakanud jõudma siseturule,» selgitas Moppel. Ka Neste juhi Ivar Kohvi sõnul on trend praegu positiivne ja lähipäevil võivad autoomanikud häid uudiseid loota.

Siiski peab kütusemüüjate sõnul arvestama järgmiste asjaoludega.

Esiteks on languses olnud peamiselt USA turu markernafta WTI. Euroopa turul kaubeldava ja Euroopa turgu rohkem mõjutava Brenti hind püsis kogu eelmise nädala suhteliselt stabiilsena ja hakkas WTIga kaasa liikuma alles sel nädalal.

Teiseks kaasnes toornafta hinna langusega euro kursi järsk langus USD vastu. Kuna nafta ja naftatoodetega kaubeldakse USA dollarites, siis muudab kallis USD naftatooted eurodes ostjatele kallimaks.

«Mootorikütuste maailmaturuhinnad USA dollarites on viimase nädala jooksul küll langenud, kuid hinnalanguse mõju Eestis müüdavatele mootorikütustele on vähendanud samaaegne USA dollari kursi tugevnemine euro suhtes,» selgitas ka Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo.

Ta lubas, et Statoil jälgib iga päev nii toote omahinna kujunemist kui ka konkurentide tegevust ning hinnalangetuse korral annab sellest ka kohe teada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles