Kiirlaenufirma: pangad üritavad oma kasumiskandaali kiirlaenude taha matta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laen
SMS-laen Foto: Toomas Huik

Kiirlaenubrände smsmoney, smsraha ja laen.ee esindava Placet OÜ osakondade üldjuht Tiina Villemson väidab pressiteates, et ettevõte ei väljasta kiirlaene kolmandatele isikutele ning pangad üritavad hetkel oma kasumiskandaali kiirlaenude taha matta.

«Swedbank on andnud mõista, et kiirlaenusid pakkuvad ettevõtted väljastavad laene kolmandatele isikutele ja kaasa arvatud laste kontodele. Placet Group OÜ ei väljasta kiirlaene kolmandatele isikutele ning kui selline asi on juhtunud, on suur probleem pangasüsteemi puudulikkuses,» väitis Villemson.

«Toome näite: Vanema konto on arestitud ja vanem arveldab lapse kontol, siis millisel juhul saab minna raha laste kontole? Ainult sel juhul, kui vanemal ja lapsel on ühesugune nimi,» kirjutas kiirlaenuandja.

«Lapse kontole laekuvad ka peretoetused, töötasu jne, siis kuidas saab ükski asutus teada, kas tegemist on vanema või lapse kontoga? Miks ei ole konto väljavõtetel välja toodud isikukoodi või miks ei ole alaealiste kontod eraldi märgetega? Kuidas selline suur pank on lasknud juba mitmeid aastaid vanematel selliseid skeeme kasutada? Miks alles nüüd on teema aktuaalne? Pank ei ole huvitatud oma klientide kaitsmisest ja väita, et need lapsed ei saa kunagi nüüd laenuteenuseid kasutada, on ka tabu.»

Swedbank: meil oli info juba varem

Swedbanki sõnul tegutseb neile teadaolevalt Eestis kiirlaenu pakkuvaid aktiivseid ettevõtteid 50 ringis ning usutavasti käituvad enamus neist korrektselt ja seda on meeldiv kuulda. «Tänases Päevalehe artiklis viitavad ka intervjueeritud võlanõustajad siiski, et tegu on kahjuks laialt levinud praktikaga. Kuivõrd meie klientide andmed on pangasaladus, ei saa Swedbank neid avalikustada, seega puudub võimalus ebaeetiliselt käitunud ettevõtete kohta detailset infot avalikkusele anda,» teatas pank.

«Pankades ei ole võimalik teha ülekandeid nii, et konto omaniku nimi ja kontonumber ei ühti, seega peab kolmandate isikute, sealhulgas laste kontodega tegutsemine toimuma kiirlaenupakkuja kaasteadmisel. Kui näiteks ka töötasu laekub lapse kontole, peab tööandja samuti olema teadlik, et opereeritakse kolmanda isiku kontoga.»

Swedbanki teatel ei näe nad tulumaksu ja pankade teenistuse üle arutamise juures midagi erakorralist - demokraatlikus ühiskonnas on sellised diskussioonid normaalsed ja nii on normaalne arutada ka maksusüsteemi üle. «Eile said avalikuks ka Swedbanki 2013. aasta äritulemused ning ka mullu dividendidelt tasutud tulumaks 16,2 miljonit eurot, seega saime arutelusse lisada uusi tõsiasju. Tänaseks ongi selgunud, et just sellist tütarettevõtetest dividendide võtmist Aivar Sõerd oma ettepanekus silmas pidaski.»

«Info ligemale 1290 lapse konto kohta, mida on kasutatud kiirlaenude võtmisel ja/või tasumisel, oli meile teada juba varem ning ka vastavad artiklid ajalehtedel töös ammu enne kasumiteema kerkimist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles