Tööta vähem, aga targemalt - viis võimalust seda teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbipõlemine.
Läbipõlemine. Foto: SCANPIX

Wall Streetil nimetatakse inimest, kel on tund vaba aega, töötuks. Ületöötamise kultuur on nii levinud, et mitmed suured pangad on hakanud tehtavatele ületundidele piire seadma ning lausa kohustama, et inimesed puhkaks nädalavahetustel, kirjutab Inc.com.

Näiteks nõutakse, et analüütikud ei töötaks rohkem kui 70-75 tundi nädalas. Credit Suisse nõuab oma analüütikutelt, et nad ei töötaks laupäeviti ning Bank of America Merill Lunch kohustab oma töötajaid puhkama vähemalt neljal nädalavahetuse päeval kuus.

Ületundide tegemine pikka aega järjest viib tõsiste tervisehädani ning teisalt peaksid ka tööandjad mõistma, et inimesed ei suuda anda oma parimat tööpanust, kui nad pidevalt üle töötavad.

Siin on mõned ideed, kuidas töötada mitte rohkem, vaid targemini:

Ole armutu ülesannete tähtsuse järjekorda panemisel. Üks peamisi põhjusi, miks inimesed ületunde teevad on see, et nad peavad kõiki oma tööülesandeid võrdselt tähtsaks ning kuna need kõik on nii tähtsad, peavad nad ka ju tehtud saama. Nii venivadki tööpäevad hilisõhtuni. Seda ei juhtu, kui sead tööülesanded halastamatult tähtsuse järjekorda ning alustad kõige tähtsamatest.

Ära alusta ühtegi tegevust ilma konkreetse plaanita. Suurim ajaraiskaja on asjade ringitegemine. Et seda vältida, tee kõigepealt plaan. Jah, see võtab veidi lisaaega, kuid samas säästad sa tohutult aega asjade ümbertegemise arvelt.

Ole eesmärkide suhtes realistlik. Unistada ja mõelda on vaja suurelt. Samas ei saa kaotada realistlikku mõtteviisi. Näiteks tahaksid ühe töölähetuse jooksul käia läbi võimalikult palju linnu. Võid ju unistada, kuid kui lennuplaan seda ei võimalda, siis sinna see unistus lõpebki.

Loo endale abivõrgustik. Tahaksid säästa raha ja sellepärast krabad endale võimalikult palju tööülesandeid. Tundub ahvatlev, kuid niimoodi kaugele ei jõua. Pigem otsi endale abilisi ja õpeta nad vastavalt  välja.

Võta endale isiklikku aega ning kaitse seda kiivalt. Üks ületöötamise peidetud probleem on see, et inimesed hakkavad ennast määratlema vaid oma äri või töö kaudu. Sa töötad aina rohkem ja rohkem ning muu jaoks sul elus justkui aega polegi. Et nii ei juhtuks, planeeri teadlikult aega ka töövälisteks tegevusteks ning tegele tööst täiesti erinevate asjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles