Riigihangete järelevalve mahtu suurendatakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Peeter Langovits

Riigihangete riiklik järelevalve suurendab sel aastal plaanilise järelevalve mahtu, seda peamiselt kohalike omavalitsuse asutuste 2013. ja 2014. aasta hanketegevuse kontrolliga, teatas rahandusministeerium.

Lisaks kontrollitakse aasta teises pooles järelkontrollina kohaliku omavalitsuse äriühinguid, kelle tegevuses tuvastas riigikontroll möödunud aastal läbiviidud auditite raames riigihangetealaste nõuete rikkumisi.

«Plaaniline järelevalve põhineb iga-aastasel põhjalikul riskianalüüsil ja rahandusministeerium on võtnud selge suuna selle osakaalu pidevale suurendamisele. Eesmärgiks on, et plaaniliste järelevalvemenetluste maht moodustaks edaspidi 50 protsenti riikliku järelevalve poolt läbiviidavatest menetlustest,» selgitas riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Armin Lastovets.

Möödunud aastal viis rahandusministeerium läbi 55 järelevalvemenetlust, millest 46 menetlust algatati taotluste alusel ja 9 viidi läbi plaanilise järelevalve raames, mis omakorda hõlmas 30 riigihanke menetluse kontrolli.

«Positiivne on see, et 90 protsenti järelevalvetaotlustest esitati õigel ajal, mil riigihankemenetlus veel käis, mis omakorda võimaldas järelevalvel aktiivselt sekkuda ja nii vajadusel oma tegevusega turul toimuvat mõjutada,» selgitas Lastovets.

Enamlevinud rikkumised olid vead hankedokumentide koostamisel, selgituskohustuse rikkumine ning vale hankemenetluse liigi valik (nt väljakuulutamata läbirääkimistega hankemenetluse põhjendamatu kasutamine).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles