Kiirlaenufirma: kolmandatele isikutele me laene ei väljasta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Credit24 Baltimaade tegevjuht ütles, et kui tänases Postimehes ilmunud Swedbanki analüüs, et ligi 1300 alaealise pangakontot on kasutatud kiirlaenudega seotud tehinguteks vastab tõele, siis on tegemist äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga, mis on seadusevastane ja lubamatu.

«Credit24 kolmandatele isikutele laene ei väljasta, tegu on seadusvastase käitumisega. Meie hallata ei ole teavet, et oskaksime ja saaksime nimetada kedagi, kes nii konkurentidest teeks,» ütles Credit24 Baltimaade tegevjuht Rain Sepp pressiesindaja vahendusel.

«Meie kasutada ei ole ka informatsiooni, et vastata, kas ja kes finantsettevõtetest on tahtmatult, rumalusest või sihipäraselt ja teadlikult seadust rikkunud, sealhulgas kolmandatele isikutele laenu andnud. Kui antud info peaks vastama tõele, siis tegu on äärmiselt kahetsusväärse juhtumiga, mis on seadusevastane ja lubamatu  ning äärmiselt ohtlik. Credit24 väljastab laene vaid laenu taotlenud isikule, kes on vähemalt  18 eluaastat vana.  Laenu ei kanta kolmandate isikute kontodele, kaasa arvatud lähisugulastele, hooldajatele.»

Sepa sõnul on Swedbank levitanud segast informatsiooni. «Nii-öelda ühte patta on pandud karistatav ja seadusevastane kolmanda isiku, sealhulgas veel ka alaealise isiku nimel võetud laenukohustus ja lapsevanema kui oma alaealise pereliikme eeskostel arveldusarve konto haldamine oma arvete/kohustuste maksmiseks.»

Ta märkis, et kuna tegu on Swedbanki klientidega, siis kindlasti on pangal olemas ka järelevalve kohustus ning vajadusel ka võimalus oma klientidele informatsiooni jagada, kuidas on eetiline ja korrektne pangateenuseid kasutada.

«Hämmastav on ka see, et pank laseb kõigil lastevanematel ka lapse nimel konto avada ja seda vabalt majandada, ka siis kui tema enda kontod on blokeeritud. Minule isiklikult nii ettevõtjana kui ka lapsevanemana on see äärmiselt häiriv ja ebaeetiline käitumine, kuid seda peab pank ise kommenteerima, kas ja kuidas ta laseb oma alaealistel klientide arveldusarvetega tehinguid toimetada. Minu jaoks on ühtviisi ebameeldiv nii see kui lapsevanem tasub oma lapse kontolt oma trahve või võlga kui ka see, kui ta ostab oma lapse kaardiga baarist õlut.»

«Minu nägemusel ei ole ka eetiline laste finantsalaste harjumuste nii varajane mõjutamine erinevate pangapoolsete kampaaniate ja loteriidega. Mina oleksin isiklikult lapsevanemana väga häiritud kui pank «premeeriks» minu last kui oma aktiivset alaealist klienti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles