Meeleavaldaja Salt Lake Citys: oleme siin selleks, et võidelda Enefiti plaanide vastu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia tütarfirma Enefit
Eesti Energia tütarfirma Enefit Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Utah' osariigi linna Salt Lake City kapitooliumi ees meelt puhta õhu nimel. Samuti pole kohalikele meeltmööda see, et Eesti Energia kavatseb läbi oma tütarfirma hakata seal põlevkivist õli tootma.

«See võib tekitada Utah's suuremat õhusaastet,» lausus meeleavaldusel osalenud Lioner Trepanier Tallinna TV uudistesaatele TÄNA.

«Me oleme kõik siin selleks, et võidelda Enefiti plaanide vastu. Kahjuks sõlmivad kohalikud omavalitsused lepinguid välismaiste firmadega, mis ei arvesta kohalike elanike huve. Utah's on pikk ajalugu sellest, kuidas on püütud kohalikest kivimitest õli toota. Kõik need lubadused on olnud seotud suure keskkonnariskiga.»

Salt Lake Citys käinud Tallinna TV reporteri Andres Raidi kiirküsitluse kohaselt on Salt Lake City elanikud Enefiti plaanidega hästi kursis. «Paljud kohalikud peavad seda tootmist räpaseks. Kõik inimesed on siin selleks, et võidelda õhureostuse vastu,» ütles üks protestija.

«Kõigepealt tuleb kätte saada toormaterjal ja see pole keskkonnasõbralik. Teiseks - kogu tegevus nõuab suures koguses vett, millest Utah's, eriti idaosas suurt puudust tuntakse. Seejärel tuleb toormaterjalist kätte saada õli ning need seadmed põletavad diislit. Utah peab panustama puhtale energiale, põlevkivi on aga räpaseim valik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles