Suurbritannia jahib Euroopa juhtivkärpija tiitlit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister George Osborne eilsel pressikonverentsil.
Briti rahandusminister George Osborne eilsel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Rahandusminister George Osborne teatas eile, et Suurbritannia kavatseb «näidata Euroopale teed riigirahanduse vastutustundliku korraldamise valdkonnas» ning astus ühtlasi esimese sammu riigi 156 miljardi naela suuruse eelarvepuudujäägi kärpimiseks.

Osborne sõnutsi tuli talle möödunud nädalal Brüsselis käies meelde, et ta on saanud endale päranduseks suurima eelarvedefitsiidi, mis ühelgi ELi suurematest majandustest on õnnestunud tekitada. «Ma asun seda viivitamatult kärpima,» ütles ta.

Rahandusminister täpsustas, et hoiab käesoleval rahandussaastal kokku 6,2 miljardit naelsterlingit. Mis oleks alles esimene vaatus, sest tõeliselt karmiks läheb asi sügisest.

Seega tegi uus valitsuskoalitsioon esimese kärbeteraundi teatavaks juba esimesel töönädalal, olles heitnud pilgu olukorrale ja leidnud üles kohad, kust otsekohe kokku saab hoida. Muuhulgas külmutatakse töötajate värbamine riigiteenistusse, võetakse koomale IT ja konsultatsiooniteenuseid, visatakse prügikasti osad projektid ning vähendatakse valitsusväliste organisatsioonide arvu.

Kõrgetel riigiteenistujatel lubatakse esimeses klassis reisida vaid erakorralistel juhtudel, ministrid jäävad aga ilma oma ametiautodest – «erijuhtumid» välja arvatud – ning neil soovitatakse selle asemel jala käia.

Peaminister David Cameron ongi juba asunud teistele eeskuju näitama ja jalutab Downing Streetilt parlamenti viie minutiga. Kahjuks kulutab ta sellega küll oma turvatöötajate närve. Ministrite palku on ta kärpinud juba 5 protsendi võrra.

Liberaaldemokraadid olid varasemalt tänavuste kärbete vastu ja väitsid, et selline samm imeks tasahilju taastuvast majandusest nõudluse välja. Eurotsooni võlakriis aga veenis neid meelt muutma.

Uue valitsuse raevukas kokkuhoid on teravaks kontrastiks endise leiboristist peaministri Gordon Browni lähenemisele, kes oli kogu hingest igasuguste kärbete vastu seni, kuni taastumine on veel nõrk.

Osborne soovib eelseisva viie valitsemisaastaga eelarvepuudujäägist suuremalt jaolt lahti saada. Mõned analüütikud ennustavad, et ministeeriumide eelarveid kärbitakse 20 või isegi enama protsendi võrra.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles