Keskmine väljamakse vähenes esimeses kvartalis 512 krooni võrra

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta esimese kolme kuu jooksul töötajatele tehtud väljamaksete summa oli maksu- ja tolliameti andmeil kokku üle 16 miljardi krooni ja seda maksti 502 042 isikule, mis teeb keskmiseks brutoväljamakseks töötaja kohta 10 674 krooni kuus ja on 512 krooni väiksem kui mullu.


2009. aasta esimese kolme kuu jooksul töötajatele tehtud väljamaksete summa oli kokku ligi 19 miljardit krooni ja seda maksti 564 542 isikule, mis tegi keskmiseks brutoväljamakseks töötaja kohta 11 186 krooni kuus.

2010. aasta I kvartali mediaanväljamakse oli 8467 krooni kuus. See tähistab summat, millest suuremaid ning madalamaid väljamakseid oli võrdselt. Eelmise aasta esimeses kvartalis oli mediaanväljamakse suuruseks 8790 krooni kuus.

Eelmise aasta IV kvartalis oli keskmine väljamakse töötaja kohta 11 178 krooni kuus. 2009. aasta oktoobri, novembri ja detsembri jooksul füüsilistele isikutele tehtud väljamaksete summa oli kokku ligi 17,6 miljardit krooni ning seda maksti kokku 523 999 isikule. 2009. aasta viimase kolme kuu mediaanväljamakse oli 8915 krooni kuus.

Maksu- ja tolliameti (MTA) kvartaalsete väljamaksete statistikas sisalduvad palk ja muud tulumaksuga maksustatavad tulud, kuid siia hulka ei kuulu koondamishüvitised.

Oluline on tähele panna, et statistikaameti (SA) ja MTA andmed ei ole võrreldavad. Metoodikate vahel on mitu erinevust.

SA avaldab keskmist palka, mis sisaldab järgmisi tasuliike: aja- ja tükitöö tasu, puhkusetasu, mitterahaline ehk loonustasu, ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud. MTA ei avalda keskmist palka, vaid isiku kohta tehtud erinevaid väljamakseid, mis on seotud töösuhtega.

Teiseks on SA andmed tekkepõhised, MTA andmed aga kassapõhised. Näiteks augustis teenitud palk läheb SA arvestuse kohaselt augusti arvestusse, ent MTA-l septembrisse, mil see välja maksti. Juhul, kui töötajale makstakse välja korraga kahe kuu palk või palk ja puhkuseraha korraga, kajastub see SA palgastatistikas tekkepõhisuse tõttu õigesti, kuid MTA andmete järgi sai töötaja kätte tavapärasest kaks korda suurema tasu.

Kolmandaks taandab SA osalise ja täistööajaga töötajate palga võrdlemiseks töötajate arvu täistööajale. Täistööajale taandatud töötajate keskmine arv arvutatakse: täistööajaga töötajate arv pluss osalise tööajaga töötajate arv, arvestatud proportsionaalselt töötatud ajaga. Näiteks kaks poole koormusega töötajat arvestatakse ühena. Brutokuupalkade kogusumma jagatakse täistööajale taandatud töötajate keskmise arvuga.

MTA võtab arvesse kõik isikud, kellele on tehtud väljamaksed, sõltumata sellest, kas väljamakse on isikule tehtud täistööaja või osalise tööaja eest. MTA andmetes on töötajate arv kasvav, mis tähendab, et iga tööturul käinud isik on arvel, sõltumata seal veedetud ajast..


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles