Top Toursi kohal rippus juba mõnda aega kahtluse vari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Top Toursi kontori uks Tallinnas Vana-Viru tänaval on suletud.
Top Toursi kontori uks Tallinnas Vana-Viru tänaval on suletud. Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki Top Toursi omanik Ibrahim Khaled nimetab firma makseraskuste põhjuseks Euroopas lennunduskaose tekitanud tuhapilve, oli turismifirmade liidul reisikorraldaja suhtes juba varem kahtlusi.



Kui Top Toursi juht ja omanik Ibrahim Khaled eelmise reede õhtul tarbijakaitseametis firma maksejõuetust tunnistas, väitis ta ameti avalike suhete juhi Hanna Turetski sõnul, et saatuslikuks sai neile hiljuti lennunduses kaose tekitanud tuhapilv.

Nimelt olevat Top Tours ajal, mil teised reisifirmad ei tahtnud kulutada lisaraha turistide välismaalt koju toimetamiseks, kliendid oma kulu ja kirjadega Egiptusest tagasi toonud. Need väljaminekud olevat küündinud paari miljoni kroonini.

Loobusid koostööst

Khaled olevat tarbijakaitseametis avaldust kirjutades silmanähtavalt šokis olnud. «Nagu ettevõtjad tihti, püüdis ta oma meeskonnaga asja päästa nii kaua kui suutis,» sõnas Turetski.

Kuigi maksejõuetuse avaldus tehti nädala lõpus, said välismaal olevad inimesed juba kolmapäeval sõnumi, et nende lend, mis pidi toimuma neljapäeval, lükatakse laupäevale. See näitab, et firma juhid olid olukorrast juba varem teadlikud.

Ometi müüs Top Tours veel reedelgi inimestele soodsaid reisipakette. Kui palju firmal sel moel raha teenida õnnestus, selgub tõenäoliselt juuni lõpus, mil tarbijakaitse on kokku arvutanud firma vastu esitatud nõuded.
Turismifirmade liidu president Sven Lõokene märkis, et reisikorraldajal peab olema tagatist vähemalt seitse protsenti käibest. Lisaks veel summad inimeste ettemaksude ja kinkekaar­tide katmiseks. Spekuleerida, kas kolm miljonit on selleks piisav, Lõokene ei tahtnud.

Estraveli juhi Anne Samliku sõnul on aga ilmne, et Top Tour­si tagatis ei ole piisav klientide kulude hüvitamiseks.

Turismifirmade liidul oli juba ammu kahtlus, et Top Tours ei ole jätkusuutlik. Seetõttu ei võetud firmat ka liidu liikmeks, kuigi avalduse selleks Top Tours tegi. Lõokese sõnul oli konkreetne põhjus rahaga trikitamine 2007. aasta aruandes.

Lõokene, kes on ka Reisieksperdi juht, märkis, et tema ettevõte lõpetas Top Toursiga koostöö poolteist aastat tagasi. Kahtlusi tekitas ka asjaolu, et ettevõte võttis mullu talvel suveks soodusreise müües klientidelt 50 protsenti ettemaksu, mis osutas tugevale likviidsuskriisile.

Ühe Eesti turismiäri hästi tundva allika sõnul, kes ei soovinud oma nime lehes näha, on Ibrahim Khaled Egiptuse uurimisorganite poolt tagaotsitav oma sealsete võlgade tõttu.

Küsimusele, kas mehe tausta on kontrollitud, vastas turismifirmade liidu tegevjuht Kersti Kont, et kui ettevõtte juhatus on jätnud täitmata oma seadusest tuleneva hoolsuskohustuse, vastutab juhatus kooskõlas kehtiva seadusega.

«Tausta võiks alati kontrollida, ja ma ei välista, et Top Toursi partnerid ja edasimüüjad seda ka tegid,» lisas ta. «Nii ei olnud sugugi kõik Eesti reisibürood Top Toursi edasimüüjad.»

Pettunud kliendid

Eile võttis Postimehe toimetusega ühendust mitu Top Toursile raha üle kandnud inimest. Sõbrannaga kevadel Korfule ja sügisel Madeirale minna plaaninud Ene tunnistas pettumust.

Nimelt pole Top Tours naisele midagi teatanud, kuigi tema kontaktid olevat firmal olemas. Kokku jättis Ene firmale üle 8000 krooni, mida peab nüüd tagasi taotlema hakkama.

«Kindlasti saadan tarbijakaitsele nõudeks vajalikud dokumendid, kuid raha tagasisaamist eriti tõenäoliseks ei pea. Seetõttu ongi hea meel, et kogu summat ära ei tasunud,» ütles samuti ettemaksu teinud Marika.
Summad, mis inimesed Top Toursile maksnud olid, ulatusid tuhandest kroonist 25 000 kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles