Ukraina raha rahutuste tõttu löögi all

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
200-grivnane rahatäht
200-grivnane rahatäht Foto: Ukraina Rahvuspank

Ukrainlased peavad vahetuskursil valvsalt silma peal: 2008. aasta globaalse finantskriisi puhkedes kaotas grivna oma väärtusest 40 protsenti ning andis valusa hoobi majapidamistele, kes välisvaluutas laenu olid võtnud.

Sellest ajast saadik vaadeldakse grivna stabiilsust – mis on sisuliselt dollari külge ankurdatud – kui majandusliku ja poliitilise stabiilsuse indikaatorit.

Nüüd mil politsei ja protestijate vaheline vägivald Kiievi uulitsail intensiivistub, nõrgeneb grivna üha hoogsamalt.

Eilse seisuga oli ukrainlaste raha languses juba 11. päeva järjest, saavutades enne kerget kosumist madalaima väärtuse alates 2009. aastast, Financial Times.

Alates detsembri algusest on grivna väärtus vähenenud 3 protsenti, viimase 12 kuuga kokku 4 protsenti. Hetkel võrdub üks grivna 8 dollari ja 44 sendiga.

Räsida on saanud ka Ukraina riigivõlakirjad: tänavu aeguvate dollarivõlakirjade tootlused hüppasid enam kui 3 protsendi jagu 9,3 protsendi tasemele. 10-aastaste Ukraina võlakirjade tootlused kerkisid enam kui poole protsendi võrra ja on käesolevaga 8,52 protsendi peal.

«Olukord läheb üha ebakindlamaks ja ettearvamatumaks,» ütles Barclays Capitali analüütik Vladimir Pantjušin.

Pingeliste 2012. aasta valimiste künnisel suundusid inimesed pankadesse dollareid soetama, meenutab analüütik – kuu ajaga osteti kokku 2 miljardit dollarit. Viimaste päevade vägivald võib Pantjušini hinnangul ukrainlased taas pankadesse dollarite järele kupatada.

Nagu lisab Standard Banki analüütik Tim Ash, aitaks grivna järsk langus küll eksportijaid, kuid hoogustaks inflatsiooni ning kärbiks tarbijate ostujõudu, mis oleks valimiste eel tundlik teema. «Vahetuskursikriis oleks vist küll viimane nail Janukovitši valitsuse kirstus,» arvab Ash.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles