Eksperdid hoiatasid Davosi majandusfoorumil liigse entusiasmi eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi mägikuurordis Davosis algas täna iga-aastane majandusfoorum, kuhu koguneb maailma majanduslik ja poliitiline eliit.
Šveitsi mägikuurordis Davosis algas täna iga-aastane majandusfoorum, kuhu koguneb maailma majanduslik ja poliitiline eliit. Foto: AP / Scanpix

Šveitsi mägikuurordis Davosis toimuval majandusfoorumil hoiatasid tippärimehed ja -majandusteadlased maailma riike liigse entusiasmi eest seoses Euroopa majanduse taastumisega ning üks tippjuht nimetas Euroopat koguni «tärkava majandusega riigiks».

Ehkki majanduskriisi halvimate aegadega võrreldes oli meeleolu foorumil tunduvalt paranenud, pakkusid endiselt kõneainet noorte tööpuuduse ülikõrged näitajad ja Euroopa aeglane majanduskasv.

«Ärge nähke selles provokatsiooni, aga ma arvan, et Euroopa tuleks klassifitseerida ümber tärkava majandusega riigiks,» sõnas Prantsuse energiahiiu Total tegevjuht Christophe de Margerie, lisades, et töötuse ja aeglase majanduskasvu probleemide lahendamiseks on vaja luua täiesti uus majanduspoliitika.

«Euroala taastumine ei ole veel mingi põhjus elevile minna. Kui seda taastumist tegelikult vaadata, siis see jätab soovida, see jaotub Euroopa riikide vahel ebaühtlaselt [...] sellest ei piisa SKP lõhede ületamiseks, sellest ei piisa töökohtade loomiseks,» lausus Šveitsi panga UBS juht ja Saksa keskpanga eksjuht Axel Weber.

«Ma olen tegelikult ikka veel mures. Finantsturgudel on meeleolu paranenud, kuid majanduse olukord paranenud ei ole,» lisas ta.

«Väga hirmutavaks» nimetas Euroopa noorte tööpuuduse probleemi ka Harvardi ülikooli professor ja endine IMFi peaökonomist Ken Rogoff.

Hispaania enam kui 50-protsendiline näitaja tähendab, et riik «kaotab osa tervest sellest põlvkonnast», hoiatas ta, nimetades muu hulgas Euroopa ühisraha kasutuselevõttu «hiigelsuureks ajalooliseks veaks».

«Mitte keegi ei räägi aga sellest, et eurotsoon oleks lagunemas. Ma ei nimetaks seda just väikeseks poliitiliseks saavutuseks... Ma usun, et Euroopa väärib selle eest tunnustust,» möönis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles