Venemaa soovitab sünkroniseerida SRÜ ja EL-i elektrivõrgu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: SCANPIX

Venemaa alaline esindaja Euroopa Liidus (EL) Vladimir Tšizov ütles Brüsselis Vene ajakirjanikele, et SRÜ riigid ja Euroopa Liidu riigid võiksid oma elektrivõrgud sünkroniseerida, edastas ITAR-TASS.

See aitaks tema sõnul jõuliselt arendada elektriga kauplemist. Tšizov väitis, et üksnes poliitilised põhjused takistavad Venemaa ning Valgevene, Läti, Leedu ja Eesti energiasüsteemide koostöö kokkuleppe sõlmimise kõnelusi.

Venemaa esindaja viitas sellele, et kuigi Balti riigid on juba 10 aastat Euroopa Liidu liikmed, on nad endiselt ühendatud SRÜ elektrivõrku. Kogu selle aja on nad näinud vaeva, et ühendada oma elektrivõrk EL-i omaga.

Tšizov väitis, et tema andmetel Euroopa Komisjon ei poolda Balti riikide elektrivõrgu eraldamist SRÜ võrgust, vaid selle asemel toetab Venemaa seisukohta, et Venemaa ja EL-i elektrisüsteemid tuleks sünkroniseerida.

Vene diplomaat oli seisukohal, et Kaliningradi ehitatav tuumaelektrijaam oleks oluline samm selles suunas, kuna elektijaama võimsus ületab kahekordselt Kaliningradi vajaduse ning seega saaks elektrit eksportida naaberriikidele.

Oktoobris avaldatud Gothia Poweri analüüsist lähtub, et Balti ja Euroopa elektrivõrkude sünkroniseerimine võiks maksma minna 435-622 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles