Pahandus pangaliiduga? Schäuble äkkvisiidil Brüsselis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: Sebastian Kahnert/AFP

Kui Euroopa mõjuvõimsaim rahandusminister plaaniväliselt Brüsselisse põikab, kohtumaks käputäie europarlamendi liikmega, võib olla kindel, et midagi on pahasti.

Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble esmaspäevane äkkvisiit Belgiasse toimus olukorras, kus euroala paljukiidetud pangandusliit, mis peaks kujutama endast lõplikku lahendust viis aastat väldanud finantskriisile, on kinni kiilumas.

Pidureid paneb Euroopa Parlament, mis, nagu kirjutab Wall Street Journal, on vastu teatud elementidele uues pankade kinnipaneku süsteemis.

Valitsustel on aga tuli takus, et pangandusliidu viimane lüli – ühtne põdurate pankade sulgemise mehhanism – saaks valmis enne parlamendi laialiminekut maikuiste valimiste künnisel.

Pärast kuudepikkust kemplemist said rahandusministrid detsembris omavahel kaubale.

Diil vajab aga europarlamendi kinnitust, mis on jõudnud mõneti erinevatele seisukohtadele ning näib tõrkuvat mängu kaasa tegemast.

«[Euroopa] Ülemkogu [mis esindab ELi liikmesriikide valitsusi] arvab, et [euro]parlament annab lihtsalt järele, aga hetkel on parlamendis enamus diili tagasilükkamiseks,» ütles Sharon Bowles, kes juhatab parlamendi mõjuvõimsat majandusasjade komiteed.

Lahkarvamused keerlevad otsuse ümber luua uus valitsustevaheline lepe, mis võimaldaks riikide pangakriisede lahendamise rahad kümne aasta vältel ühisesse Euroopa kassasse kokku kallata.

Esmaspäevasel arutelul osalenud Saksa roheliste esindaja europarlamendis Sven Giegold ütles, et kohtumine leidis aset Schäuble initsiatiivil.

«Sellist asja ei ole ma rahandusasjus varem näinud,» kommenteeris Giegold rahandusministri visiiti.

Ühe ELi diplomaadi kinnitusel käis Schäuble «selgitamas Saksamaa positsiooni ja toomas asjadesse selgust».

Berliin on sügavalt mures, et pankade sulgemise mehhanismi tõttu tuleb Saksa maksumaksjatel hakata tasuma pangakrahhide arveid teistes riikides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles