Michal: ärimehed toob riigifirma nõukokku eksperdinappus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul satuksid riigifirmade nõukogudesse liiga sageli küündimatud inimesed, kui seada põhimõtteks, et samas valdkonnas tegelevate firmadega seotud inimesed tuleb nõukogudest eemal hoida.

«Eesti on nii väike, et tahtmise korral saab igaühe kohta öelda, et tema vennapoja naise vend on kellegagi seotud,» rääkis Michal Postimees.ee’le.

«Samamoodi on meil piiratud võimekate ekspertide valik igal elualal ja nii on tegelikult lihtne valik – kas lisada nõukogudesse inimesi, kes valdkonda praktikutena tunnevad või jätta see tegemata.»

Eesti väiksus on tema sõnul probleem ka seal, kus tundub, et see probleem ei peakski olema

«Näiteks õigusmaastikul, kus üks eraettevõtte, minnes vastamisi õiguskantsleri bürooga, palkas enda esindajaks hiljuti endise õiguskantsleri,» viitas Michal Allar Jõksi isikule.

«Halvemal juhul võiks siit kokku kirjutada ajakirjandusliku koosseisu – tegelikkuses on ehk pigem tegu lihtsalt asjatundjate piiratusega, tahame seda tunnistada või mitte.»

Tema sõnul näitab senine kogemus, et riigifirmade juhatuses peaks olema eksperdid ja ettevõtjad.

«Nende näol on tegu ju inimestega, kes on valmis ka ise panustama oma ideede ja ajaga, et riigile ja rahvale kuuluvatel ettevõtetel hästi läheks.»

Tema sõnul on tähtis tasakaal: on riigi esindajaid, teiseks neid, kes viivad ellu poliitikat antud valdkonnas, ja kolmandaks neid, kes seda täiendavad oma kogemusega – eksperdid ja eraettevõtjad.

Riigile kuuluvate äriühingute nõukogust leiab investeerimispettusele kaasaaitamises kahtlustatava ja konkurentide ärihuvidele väga lähedal seisvaid inimesi, kirjutab tänane Postimees.

Maksumaksjad on eripalgelise seltskonna kätte usaldanud miljardite kroonide eest riigivara.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles