Millised on maailma vanimad firmad?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shitennoji tempel.
Shitennoji tempel. Foto: iadmfr.org

Äri on maailmas aetud aegade algusest saadik. Ajahambale, ärimaailma tormituultele ja majanduskriisidele on kõige paremini vastu pidanud pereärid.

Pereettevõtluse ekspert professor William O’Hara on öelnud: «Enne rahvusvahelisi firmasid oli pereettevõtlus. Enne tööstusrevolutsiooni oli pereettevõtlus nagu ka enne Rooma impeeriumit. Alljärgnevate ettevõtmiste kohta võib väita, et need on suutnud üle elada valitsusi ja  riike ning üleilmseid korporatsioone, kirjutab bizaims.com.

1. Kongo Kumi –asutatud 578

Osakas Jaapanis asunud ehitusettevõte. Asutati aastal 578 ja lõpetas  tegevuse 2007. aastal ning oli tegutsedes maailma vanim firma. Firma tegutses 40 põlvkonna esindajate juhtimisel. Prints Shotoku tõi firma esindaja enam kui 1400 aastat tagasi Koreast Jaapanisse budistlikku Shitennoji templit ehitama. Tempel on tänaseni säilinud.

2. Hoshi Ryokan- asutatud 718

Jaapanis Komatsus asutatud majutus- ja spaateenuste pakkuja. Praegu juhib firmat pere 46. põlvkonna esindaja.

3. Chateau de Goulaine- asutatud 1000

Haute Goulaine’is Prantsusmaal – veiniistandus, muuseum ja haruldaste liblikate kollektsioon. Muuseumis korraldatakse erinevaid üritusi, selahulgas on see populaarne abiellumispaik, kus külalised saavad kohalikku veini osta.

4. Fonderia Pontificia Marinelli- asutatud 1000

Ilaalias Agnores asutatud kellatööstus, mis kasutab tänapäevalgi sama tehnoloogiat. Pereäris on hõivatud 20 inimest, kelles 5 on asutajapere liikmed. Kellad on kuulsad üle maailma: New Yorgis Pekingis, Jeruuasalemmas, Lõuna –Aafrikas ja Koreas.

5. Barone Ricasoli- asutatud 1141

Itaalias Sienas asutatud firma toodab veini ning oliiviõli. Ettevõtte põhitegevus on veinitööstus, 3600 aakrist vaid 26-l kasvavatakse oliive.

6. Barovier & Toso- asutatud 1295

Itaalias Veneetsias asuv klaasitööstus

7. Hotell Pilgrim Haus- asutatud 1304

Saksamaal, Frankfurdist põhjas Soestis tegutsevat hotelli peab perekond Andernach.

8. Richard de Bas – asutatud 1326

Amvert d'Auvergne’is Prantsusmaal asutatud paberitööstus. Just selle firma paberil on Braqueja Picasso tööd.

9. Torrini Firenze- asutatud 1369

Firenzes Itaalias asutatud kullassepaäri.

10. Antinori- asutatud 1385

Firenze veinitööstust majandab perekonna 19. põlvkond. Praegu on ettevõttel istandused Itaalias, USAs, Ungaris, Maltal ja Tšiilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles