Hirmsad muudatused töökohal ehk kuidas ületada hirm ümberkorralduste ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondamine.
Koondamine. Foto: SCANPIX

Hirm töökoha kaotamise ees on paljudele tuttav. Eriti hirmus tundub olukord töötajatele ajal, kui ettevõttes on käimas ümberkorraldused.

Forbes pani personaliasjatundjate abil kokku 12 nõuannet, kuidas ületada hirmu ebakindluse suhtes, mida toovad kaasa töökohal toimuvad muudatused või töökoha vahetus.

Tunnista endale, et vajad muutust. Paljud inimesed ei julgegi endale seda tunnistada, kuid just muutuse vajaduse teadvustamine on esimene samm hirmu ületamiseks.

Saa oma hirmudega tuttavaks. Pane kirja, mida sa täpselt kardad. Seejärel võta need kordamööda läbi ning tee iga hirmu puhul selgeks, kust see pärineb. Juba see tegevus vähendab emotsionaalset ängi muutuste ees.

Lepi oma tunnetega ja otsi abi. Kui ees on muutused ja ebakindlad ajad, on loomulik tunda end ebamugavalt. Töökoha vahetus võib tuua kaasa sideme kaotamise praeguste töökaaslastega, prestiiži kaotuse või häirida sinu harjunud elurutiini. Lepi sellega ning räägi sellest oma töökaaslaste, pereliikmete ja sõpradega. Oluline on mitte oma murega üksi jääda.

Piiritle muretsemisele kulutatav aeg. Muretsemine vähendab produktiivsust, rikub tuju ja moraali ning sellepärast ära lase sellel tungida igasse hetke oma päevas. Parem on määratleda mingi kindel aeg (soovitavalt väljaspool tööaega), kui mõtled töökoha vahetusega seonduvale.

Suhtle inimestega. Seda pole kunagi liiga vähe, eriti kui ees seisavad suured muutused. Ära unusta, et lüngad suhtlemises täidetakse kohe kuulujuttudega.

Püsi positiivsena. Hirmunult on meil kalduvus luua negatiivseid või isegi katastroofilisi tulevikustsenaariume. Ehk et sinu ärevus ja ebakindlus mõjutavad olulisel määral seda, mis pilguga sa muutustele vaatad.

Tea, kuidas muutused toimivad ja ole realistlik. Tihti on nendega samuti kui basseini hüppamisega – alguses pole hea, kuid kohanedes pole väga vigagi.

Ole paindlik. Julge võtta uusi ülesandeid, millega võib kaasneda uusi võimalusi. Oluline on olla avatud kõikvõimalike õppimisvõimaluste suhtes. Seda märgatakse.

Osale muutustes. Kui ettevõttes koostatakse näiteks uut strateegiat ning pelgad, et see pole selline, nagu sulle meeldiks, siis paku ennast vabatahtlikuna osalema selle väljatöötamise juures. Olles ise niimoodi muutustele lähedal, mõistad nende loogikat ning ajapikku saad aru, et seal pole midagi karta.  

Vähendada oma stressi. Üks väga tõhus meetod selleks on mediteerimine. Piisab paarist minutist ning seda võib teha kus iganes.

Suurenda oma väärtust. Kasuta iga võimalust, et organisatsioonile ennast väärtuslikumaks muuta. Väärtuslikke töötajaid tavaliselt ümberkorraldused ettevõttes ei puuduta või võib nende karjäär hoopis edenema hakata.

Ära kaota tööindu. Mõnikord võtavad ümberkorraldused aega ning töömoraal selles olukorras on kerge langema. Siiski tee kõik endast olenev, et mitte lasta end ümbritsevatest muudatustest negatiivselt häirida.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles