Reform ja IRL sõdivad keskpanga pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Valitsusliidus tekkisid erimeelsused Eesti Panga nõukogu uue koosseisu koostamisel.
 

Esmaspäeviti kogunev koalitsiooninõukogu on juba kaks nädalat järjest vaielnud Eesti Panga nõukogu uue koosseisu üle.

Keskpanga nõukogu omapära on, et esimehe ja nõukogu ülejäänud liikmete valimine ei käi ühes taktis. Nõukogu esimees Mart Laar on valitud ametisse 2018. aasta suveni, nõukogu ülejäänud seitsme liikme volitused lõpevad aga tänavu veebruaris. Nende kandidaadid peab esitama nõukogu esimees ehk Mart Laar.

Senise tava kohaselt kuulub nõukogusse neli poliitiliste jõudude esindajat (ilmselt saab iga parlamendipartei ühe koha) ning neli sõltumatut asjatundjat.

Pinged tekkisid just ekspertide nimetamisel. Kui 2009. aastal praegune koosseis kinnitati, oli nõukogu esimees Jaan Männik, keda võis pidada poliitiliselt sõltumatuks. Teda peeti majanduseksperdiks (Männik oli Eesti Telekomi eksjuht). Teised kolm eksperti nõukogus on Enn Listra tehnikaülikoolist ning Irene Kull ja Urmas Varblane Tartu Ülikoolist.

Laari valikusse kuulub ka seekord Tartu Ülikooli majandusprofessor Urmas Varblane. Uued nimed on Tallinna Tehnikaülikooli majandusprofessor Kaie Kerem ja Eesti Panga endine asepresident Rein Minka.

Neljandaks eksperdiks pidas Laar ennast. Selline kohtade jaotuse plaan tekitas kohe vastuseisu Reformierakonnas, kelle esindajad peavad Laari pigem poliitikuks kui eksperdiks. Laar sai Eesti Panga nõukogu juhiks läinud suvel, kui ta lahkus parlamendist, kuid jäi samas IRLi liikmeks. Ta on ka erakonna auesimees.

Oravapartei leidis, et IRL saaks Laari plaani realiseerumisel kaks kohta – nii Laari oma kui ka selle, mis on nagunii parteile eraldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles