Relvapood kaebas tarbijakaitseameti peale õiguskantslerile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Artemis Tradingu juht Janar Suuster kaebas õiguskantslerile tarbijakaitseameti peale, kes kohustas relvi ja laskemoona müüvaid ettevõtteid kõrvaldama oma kodulehelt relvade ja laskemoona reklaami.

«Miks Eesti siseriikliku seadusandlusega piiratakse meie tegevust ja pannakse meid ebavõrdsesse seisu võrreldes teiste EL-i antud valdkonna ettevõtetega?» küsib jahi- ja kalastustarvete firma Artemis Trading OÜ juhatuse liige Suuster õiguskantslerilt, kirjutab Saarte Hääl.

Suuster leiab, et Euroopa Liidus peaksid kõikidele ühes valdkonnas tegutsevatele ettevõtetele olema äriajamiseks tagatud võrdsed tingimused.

Tema vend Allar Suuster, kes kuulub samuti Artemis Trading OÜ juhatusse, rõhutas, et see probleem ei puuduta mitte ainult nende firmat: «Sellega seisavad silmitsi kõik Eestis tegutsevad jahikauplused.»

Tarbijakaitseamet osutas, et relvade ja laskemoona reklaam on reklaamiseaduse järgi keelatud ja relvareklaamide avaldamine tuleb lõpetada, kästes puudused kõrvaldada 1. veebruariks.

Firmal on toodetele, mida pole võimalik postiga saata ja mille müük on relvaseadusega piiratud, kodulehel punasega lisatud märge, et neile tuleb kauplusse järele tulla. Allar Suuster täpsustas, et mitmeid tooteid ei saagi kodulehe kaudu müüa, vaid seal on ainult nende tutvustus.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski ütles, et nad ei ole kindlasti piiranud müügikohta vaid kaupluseruumiga. «E-kaubandus ja e-poed on igati lubatud ja seaduslikud, kuid tulenevalt kehtivast seadusandlusest ei ole kõiki kaupu võimalik e-poes müüa. Üks selline piirangutega tootegrupp on relvad,» selgitas Turetski.

«Tarbijakaitseamet on üksnes märkinud, et relvade müük e-poe kaudu ei ole võimalik. Seega tähendab see, et veebileheküljel avalikustatav teave relvade kohta ei ole käsitletav pelgalt tegevuskohas antava kaubandusliku teabena, vaid reklaamina reklaamiseaduse alusel,» lisas ta. Relvareklaam on aga reklaamiseaduse kohaselt keelatud.

Relvareklaami avalikustamise eest on võimalik teha ettekirjutus reklaamide avalikustamise lõpetamise kohustusega, samuti algatada väärteomenetlus, mille raames on võimalik määrata kuni 3200 euro suurune rahatrahv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles