Europarlament pahuksis Malta passiäriga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsuse müügi vastased Malta parlamendi ees.
Kodakondsuse müügi vastased Malta parlamendi ees. Foto: SCANPIX

Malta valitsus rõhutas, et liigub otsustavalt edasi kavaga müüa ELi passe hinnaga 650 000 eurot tükk – vaatamata Euroopa Parlamendi palvele loobuda skeemist, mis teeks kodakondsusest «kaubaartikli».

Nimelt toetas europarlament eile ülekaalukalt resolutsiooni, mille kohaselt ei tohiks ELi passil olla küljes «hinnasilti», kirjutab Financial Times.

Kuigi resolutsioon ei ole siduv, võib see anda Euroopa Parlamendile tõuke selgitada oma seisukohti kodakondsusskeemide vallas – valdkond, mis on liikmesriikide valitsuste, mitte Brüsseli meelevalla all.

Rikastele investoritele pakuvad kiirkorras kodakondsust mitmed ELi liikmesriigid. Malta lähenemine on siiski tunduvalt radikaalsem, kuna nad ei eelda ostjailt saarel viibimist vähemalgi määral.

Samas võimaldab Malta pass omanikel otsekohe elama asuda mistahes ELi liikmesriigis ning reisida viisavabalt enam kui 160 riiki, USA kaasa arvatud.

Lisaks 650 000 eurosele sissemaksele tuleb passiostjatel ühtlasi soetada vähemalt 350 000 euro eest Maltal paiknevat vara ning 150 000 euro väärtuses sealseid riigivõlakirju.

Kuuldes europarlamendi resolutsioonist eitas Malta peaminister Joseph Muscat, nagu müüdaks skeemiga kodakondsust. Tema sõnutsi on tegemist «investeerimisprogrammiga», mis toob sisse ühe miljardi eurot haiglate, meditsiini, tervishoiu, infrastruktuuri ja hariduse rahastamiseks saarel.  

«Peamine on siinjuures, et sellised skeemid on iga üksiku liikmesriigi pädevuses ja mitte teiste maade ega muuseas ka mitte Euroopa Parlamendi pädevuses,» ütles Muscat kohalikele reporteritele.

Muscat lisas, et teenitud raha «tooks kaasa inimeste elukvaliteedi paranemise, luues ka töökohti».

ELi õigusvolinik Viviane Reding väitis parlamendis toimunud väitluse kontekstis, et Malta riskib rikkuda ELi liikmete «siira koostöö» kokkulepet, kuna värsked kodanikud võiksid elada igas liikmesriigis. «Kas meile meeldib mõte müüa ELi lepetega tagatud õigusi? Kindlasti mitte. Kodakondsus ei tohi olla müügiks,» ütles Reding parlamendile.

Volinik ütles Financial Timesile, et liikmesriigid võiksid anda kodakondsuse «vaid neile, kel on tõelised ja ehtsad sidemed kõnealuse riigiga – mitte lihtsalt paksud rahakotid».

Lähedalseisvate allikate andmetel on komisjoni eksperdid juba arutanud võimalikke Malta-vastaseid meetmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles