Rumeeniat räsib arstide dramaatiline väljavool

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid lahkuvad Rumeeniast.
Arstid lahkuvad Rumeeniast. Foto: SCANPIX

Arstide Rumeeniast lahkumise tempo on peadpööritav: viimase kahe aastaga on välja rännanud 30 protsenti arst-residentidest, kukutades tohtrite koguarvu 20 000 juurest 14 000 peale.

Alates Euroopa Liiduga liitumisest viis aastat tagasi on Rumeeniast lahkunud ligikaudu 14 000 arsti.

Lahkumise põhjus on lihtne, kirjutab Financial Times: raha.

Hiljuti tõsteti arstide neto algpalk Bukarestis 200 eurolt 350 euro peale kuus. Suurbritannias ja Saksamaal võivad nad öistes vahetustes rabades teenida lausa 3000 eurot. 

Nüüd, kus Suurbritannia on eemaldanud piirangud rumeenlastest töötajate sisserändele, kardavad Rumeenia ametnikud arstide väljarände kasvu.

Rumeenia Arstide Kolleegiumi juhi Vasile Astărăstoae sõnutsi on sellise arstidehulga lahkumine halvanud kohaliku tervishoiusüsteemi. Mitmetes maakondades on miljonite inimeste kohta vaid üks südamearst. «Kui Bukarestis on pahasti, siis maakohtades on täiesti traagiline,» ütles Astărăstoae.

130 kilomeetri kaugusel Bukarestist paikneb väike, 1200 elanikuga mägiküla Talea. Viimane alaline üldarst jättis küla maha kolm aastat tagasi, siirdudes Prantsusmaale parema palga peale.

«See on katastroof,» ütles metsatööline Ion Nequtescu, kes Talea peatänaval puid raius. «Külas on palju vanainimesi ja nad vajavad abi, aga seda meil enam pole, vähemalt kogu aeg mitte.»

Talea rahvast käib kord nädalas 30 kilomeetri kauguselt vaatamas perearst Sorin Morin, katsudes aidata kohaliku preestri medõest abikaasat, kes tühjaksjäänud arstikabineti üle võttis ning inimestele esmaabi pakub.

«Eks ma seepärast käin, et ma tunnen seal inimesi... Ma ise alustasin arstiametiga seal Taleas,» ütles Morin. «Aga see on minu poolt lihtsalt heategevus, omast ajast ja rahakotist. Paljud Rumeenia külad on jäänud üksi, ilma arstita.»

Astărăstoae andmetel on arstide väljaränne läinud Rumeeniale viimase kümnendiga maksma ligikaudu 3 miljardit eurot, mis on investeeritud lahkunud arstide koolitamisse. Kõige rohkem on väljarändest kasu lõiganud Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia. Kõigis neist on umbkaudu 4000 rumeenlasest arsti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles