Strateegiad, kuidas terve elu kõrget palka teenida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Noorena mõtleme enamasti, et küllap teenime vanemas eas rohkem ning kindlasti oleme karjääris ka edasi jõudnud. Selgub aga, et nn palgakaar on arvatust lühem, kirjutab Forbes.

PayScale.com analüüsist selgub, et naistel saavutab see haripunkti 39. eluaastal ning pärast seda on muutused palga suuruses minimaalsed. Ehk et tõenäoliselt teenitakse sellist palka, milleni ollakse selleks ajaks jõudnud ka kogu ülejäänud elu.

Meestel on seis natuke parem, sest nende palk jätkab kasvamist kuni 48. eluaastani.

Finantsplaneerija Lauren Lyons Cole ütleb, et inimesi on koolitatud arvestama, et nende tulud elu jooksul sirgjooneliselt pidevalt kasvavad. «Paraku pole see tegelikult üldse nii,» ütleb ta.

20ndates eluaastates oleme värskelt kooli lõpetanud, teeme alguses mõnd tööd lihtsalt hüppelauaks, meid edutatakse, karjäär edeneb ning palk aina tõuseb. PayScale uuringust selgub, et 30. eluaastaks on nii naiste kui meeste palk tõusnud 60 protsenti võrreldes esimese palgaga.

Siit edasi palga kasv aeglustub. 39. eluaastaks on naiste palk kasvanud vähem kui 20 protsenti ning palgatõusus järgneb stagnatsioon.

Meeste puhul on pilt veidi roosilisem ja nende palk jätkab märkimisväärset tõusu ka pärast 30. sünnipäeva. 48. eluaastaks on meeste palk tüüpiliselt 45 protsenti suurem võrreldes palganumbriga, mida teeniti 30-aastaselt.

Loomulikult sõltub palgatõus väga palju ametist. On elualasid, kus jõutakse tipp-palgani väga kiiresti, kuid on ka neid ameteid, kus tippvorm ja –palk saabuvad alles 50ndates eluaastates.  

Siin on mõned strateegiad, kuidas palga nimel tegutseda.

Kui oled 20ndates eluaastates, siis:

Tee omale plaan. Ülikooli lõpetades tundub ahvatlev võtta vastu esimene töö, mida sulle pakutakse. Siiski ära tegutse uisapäisa, vaid tegele oma karjääriga teadlikult alates esimesest töökohast peale. Tee kindlaks, mida sa päriselt teha tahad ja mille poolest oled andekas ning toimi vastavalt sellele.

Vali hoolikalt eluala. Meeste ja naiste palgavahed on suuresti tingitud ametivalikutest. Tüüpilised meestealad on inseneriteaduse, IT ja juhtimisega seotud ning nendel aladel tõuseb palk igal aastal.

Julge võtta vastutust. Kui sinu tööandja juures vabaneb mõni kõrgem positsioon, siis kas oleksid valmis sellele asuma? Kui mitte, siis miks? Et olla pidevalt valmis edasi liikuma, peaks sul olema n-ö arengukava ning peaksid oma juhiga seda tihti arutama. Ehk et kui on mingeid takistusi, mis sinu karjääri edenemist segavad, siis peaks aktiivselt tegelema nende kõrvaldamisega.

Säästa juba nüüd. Karjääri varastel aastatel võivad su rahaasjad olla küllalt heitlikud. Kuigi sul lapsi ja eluasemelaenu veel pole, peaksid juba mõtlema säästmise peale. Samas enamasti noored inimesed sellele teemale ei mõtle ning elatakse pigem üle oma võimete. Eesmärk peaks aga olema säästa vähemalt kolme kuu palk.

Kui oled 30ndates eluaastates:

Otsi võimalusi. Ära jää liiga kauaks samasse ettevõttesse, soovitavalt on piir viis aastat. Isegi kui väga armastad oma tööd ja tööandjat, peaksid avatud pilguga pidevalt ringi vaatama ning ka tööintervjuudel käima.

Tee vabatahtlikku tööd. Soovid suuremat palka ja rohkem vastutust? Näita siis oma tööandjale, et oled selleks valmis ning osale vabatahtlikes projektides. Nii demonstreerid oma võimet teha rohkem, kui sinult oodatakse.

Ära jää rongist maha. Paljud naised teevad laste sünni tõttu töösse aastatepikkuse pausi. Sellest olukorrast karjääri mõttes edukalt välja tulemine on väga suur väljakutse ehk et kui vähegi võimalik, ära kaota sidet oma töökohaga ka siis,  kui sul on väikesed lapsed. Tööta näiteks osaajaga, vabakutselisena, tegele konsulteerimisega – see kõik on oluline hoidmaks tööoskusi värskena.

Tegele oma võlgadega. Krediitkaardivõlg või õppelaen võib sulle nüüd muutuda koormavaks. Sestap tegele asjaga targalt – püüa neist võimalikult kiiresti vabaneda, selle asemel, et maksta aastakümneid miinimumsummat ning  intresse. Kõrge intressiga laenud tuleb nüüd maksta tagasi, sest järgmistel elukümnenditel on rõhk pigem pensioniks säästmisel ja laste koolitamisel.

Ära ela üle võimete. Tõsi, sa teenid ilmselt oluliselt rohkem kui 10 aastat tagasi, kuid see tähendab, et peaksid ka rohkem pensioniajaks säästma. Paraku aga ei mõtle paljud inimesed ka selles vanuses veel säästmisele, vaid tegelevad enda hellitamisega luksuskaupadega. Loomulikult on tore sõita hea autoga, kuid kas see ikka peab olema kõige uuem ja kallim? Sinu säästmiseesmärk peaks olema säästa vähemalt 15 protsenti oma sissetulekutest.

Kui oled 40-50ndates eluaastates:

«Ei» kiusatustele! Inimloomusele on omane aina kiusatustele järele anda ning üha kallima elustiili poole püüelda. Nüüd aga peaksid mõtlema selle peale, kui kaua sa kavatsed töötada. Arvesta, et mida enam säästad, seda varem saad lahkuda tööturult.

Kõige tähtsam on pensioniks kogumine. Paljud inimesed tegelevad selles vanuses hoopis laste koolitamisega ning neile tundub just see kõige tähtsam. Siiski ei tohiks iseenda pensioniaega jätta tähelepanuta, vaid säästa vähemalt 15 protsenti ja ideaalis koguni veerand oma sissetulekust.

Maksa ära eluasemelaen. Kõige hullem oleks olukord, kus pensionärina pead veel eluasemelaenu tagasi maksma. Seega tee endale eesmärgiks, et laenumaksed on selleks ajaks tehtud, kui sa töötamise lõpetad. Kui võimalik, maksa laen kiiremini tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles