Hispaanias arreteeriti abiraha petuskeemi tõttu sadu isikuid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp.
Hispaania lipp. Foto: SCANPIX

Hispaanias arreteeriti eile 422 inimest, kes süüdistuse kohaselt on osalenud suures töötushüvitiste väljapetmise skeemis.

Väidetavalt müüs võrgustik võltsitud töölepinguid, mille abil inimesed said taotleda töötute abiraha ja elamislubasid.

Nagu vahendab Wall Street Journal, läks skeem Hispaania valitsusele maksma vähemalt 2,6 miljonit eurot.

Hispaania töötusmäär on ligi 27 protsenti. Paljude analüütikude arvates on töötuid tegelikult aga tunduvalt vähem.

Nimelt on Hispaanias laialt levinud töötamine varimajanduses, kus nii töötajad kui tööandjad tegutsevad valitsuse teadmata ega maksa ka makse.

Valitsuse ja rahvusvaheliste ekspertide hinnangul ulatub selline tegevus umbes 20 protsendini Hispaania sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Kahtluste kohaselt aitas eile paljastatud skeem inimestel saada töötu abiraha ka siis, kui neil ei olnud täis kvalifitseerumiseks vajalik töötundide arv.

Skeemi ninamees maksis inimestele, sealhulgas narkomaanidele, võltsfirmade registreerimise eest. Need firmad kirjutasid inimestele alusetuid töölepinguid, mille alusel nood sotsiaalametis arvele võeti.

Võltsfirmad koondasid «töötajad» niipea, kui noil toetuseks vajalik staaž täis sai.

Firmad, millele maksti nimetatud tegevuse eest sadu eurosid, pakkusid arvatavasti nn töölepinguid ka immigrantidele, mille alusel viimased elamisluba said taotleda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles