Euroopa parlament soovib tõhustada tööinspektsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament
Euroopa Parlament Foto: Aivar Aotäht

Teisipäeval vastuvõetud mitteseadusandliku resolutsiooni kohaselt tuleks suurendada järelevalveasutuste personali ja rahalisi vahendeid, et võidelda deklareerimata töö, fiktiivsete füüsilisest isikust ettevõtjate ja sotsiaalse dumping’uga.

«Riiklikud tööinspektsioonid mängivad olulist rolli sotsiaalõiguse rakendamisel ja võrdsete tingimuste tagamisel ELis. Deklareerimata töö probleemi lahendamine, mis moodustab 18.8 protsenti ELi SKTst, aitaks suurendada maksutulu. Inspektsioonid kannatavad personalipuuduse all ja neil on takistusi piiriülese koostöö tegemisel,» ütles raportöör Jutta Steinruck.

Resolutsioon kutsub Euroopa Komisjoni üles looma üle-Euroopalist tööinspektsioonide platvormi, mis tegeleks deklareerimata tööga, et aidata tugevdada piiriülest koostööd ning parandada riiulifirmade ja muu sarnase tegevuse tuvastamist ja takistamist.

Saadikud paluvad Euroopa Komisjonil uurida, kas oleks kasulik võtta kasutusele – ja vajadusel kehtestada – võltsimiskindel Euroopa sotsiaalkindlustuskaart või muu üleliiduline elektrooniline dokument. Andmevahetuse lihtsustamiseks saaks sinna salvestada kõik töösuhete kontrollimiseks vajalikud andmed, seda kõiki andmekaitse eeskirju järgides. Samuti soovitatakse komisjonil viia läbi Euroopa varajase hoiatamise mehhanismi katseprojekti, mis võimaldaks avastada töötervishoiu ja tööohutuse rikkumisi ning deklareerimata tööd senisest tõhusamalt.

Resolutsiooni kohaselt tuleb paika panna uued meetmed sotsiaalse dumping’u piiramiseks, mis peaksid sisalduma ka ELi konkurentsiõiguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles