Euro rahatähti valmistatakse edaspidigi paberist

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 10-eurone rahatäht.
Uus 10-eurone rahatäht. Foto: Liis Treimann

Euroopa Keskpank teatas, et raha võltsimise vastu võideldakse uute turvameetmetega, kuid plastmassist pangatähti kasutusele ei võeta, pank ei kavatse kaotada ka 500-euroseid pangatähti, mille võltsimist eelistavad kurjategijad.

Plastmassist paberraha läks esmakordselt ringlusse 1988. aastal Austraalias ning nüüd kasutatakse seda juba rohkem kui 20 riigis, vahendas ERR Uudised Reutersit.

2016. aastal plaanib plastmassist rahatähtedele üle minna ka Suurbritannia, samas kui euro pangatähtede paberit valmistatakse jätkuvalt puuvillast, Inglismaa Pank on ennustanud, et plastmassist rahatähtedega säästab riik kümne aastaga üle saja miljoni naela.

«Me vaatleme suure huviga, mida Suurbritannia keskpank Inglismaa Pank teeb, ning mida teevad teised keskpangad üle maailma,» lausus Euroopa Keskpanga juhatuse liige Yves Mersch täna uue kümneeurose pangatähe tutvustamisel.

«Meie uuringute tulemus on see, et jääme praeguse seeria juurde,» lisas Mersch, põhjendades, et puuvillast valmistatud rahapaber on kõige säästlikum variant, kui arvestada nii turvalisust kui ka tootmiskulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles