Parts: uued laevad säästaksid maksumaksjale 8 miljonit eurot

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts vastas täna Riigikogu arupärimisele uute parvlaevade soetamise otsuse kohta.

Parts rääkis, et majandusministeerium alustas laevade soetamise analüüsimist oktoobris 2011 ning erinevate stsenaariumide ja eelduste täpsustamise tulemusena jõuti Vabariigi Valitsuses heakskiidetud ettepanekuni mõned kuud tagasi.

«Peamisi tulemusi oli kaks. Esiteks, laevade soetamine riigi poolt oleks maksumaksjale märgatavalt odavam kui tänase süsteemiga jätkamine. Kokkuhoid tuleb tänasega võrreldes eelkõige odavamatest prahitasudest (lepingutasud – toim.),» rääkis Parts.

Tema sõnul oleks kokkuhoiu suurus tänase informatsiooni põhjal prahitasudelt aastas kolme laeva korral ligikaudu kuus miljonit eurot ning kui võrrelda nelja laeva prahitasu praegustel tingimustel, siis oleks sääst maksumaksjatele suurusjärgus kaheksa miljonit eurot aastas. «Säästetav kuus miljonit eurot aastas moodustaks üle 40 protsendi tänasest toetusest ja oleks samas suurusjärgus kogu 2012. aasta piletituluga. Saadava säästu arvel oleks sisuliselt võimalik finantseerida ka neljanda laeva ehitamist või ostmist,» lisas Parts.

Teine tulemus valitsuse arutelust oli Partsi sõnul see, et lisaks rahalisele kokkuhoiule väiksema toetuse näol võimaldab laevade soetamine riigi äriühingu omandisse ka reaalset konkurentsi liiniveo operaatori konkursil ja seeläbi teenuse osutamist väiksema toetusega. «Selle analüüsi tulemuse alusel töötati välja riigile optimaalne ja otstarbekam lahendus parvlaevaühenduse tagamiseks. Selle kohaselt hangib riigile kuuluv äriühing neli uut või kasutatud parvlaeva ja need prahitakse hilisema operaatorikonkursi raames välja konkursi võitnud operaatorile,» rääkis Parts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles