Soe talv on ehitajatele meeltmööda

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens. Foto: Liis Treimann / Postimees

Soe talv on olnud hea aeg ehituses, sest tänu plusskraadidele ja lumepuudusele on saadud mitme töö lõpetamiseks lisaaega.

«Tavapärasest soojem talv on mõjunud ehitustegevusele positiivselt ja võimaldanud kõik varem plaanitu mõistlikult ja tähtajaks ellu viia,» kinnitas NCC Ehitus ASi juhataja Toomas Alle.

Ehitusfirma juhi sõnul on tänapäevaste tehnoloogiate abil küll võimalik töid teha ka külmadel talvedel, kuid sellega kaasnevat suurem raha- ja ajakulu.

Seda, et tavapärasest soojemad ilmad on ehitajatele igati meeltmööda, kinnitas Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink, nimetades siinkohal eraldi teedeehitust.

«Soojad ilmad aitavad pikendada mitmeid ehitusprotsesse, mis oleksid muidu juba tervikuna või osaliselt seiskunud. Samuti on üksjagu lihtsam tagada kvaliteetset tulemust, kui lume ja suure külma asemel vaid aeg-ajalt vihma tibutab ning temperatuur üle nulli püsib,» selgitas Vink.

Vink ütles, et tänapäeva tehnoloogiad võimaldavad küll teha paljusid töid üsna keerukates ilmaoludes, kuid kindlasti olevat Eesti kliimavööndis mõistlikum ja ratsionaalsem ehitada soodsamatel aastaaegadel.

Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens rääkis samuti, et soojad ilmad on aidanud tavapärast kahjumiaega vähendada. «Eriti teede ja infrastruktuuri ehitajate eelmise aasta majandustulemused on tänu sellele paremad, kui nad muidu oleksid,» märkis Pertens.

Pertens lisas, et soe talv on suuresti mõjutanud teede hooldamisega tegelevaid firmasid ehk neid, kes talvel teid sahkavad ja libedustõrjet teevad. «Tavapäraselt pole need lepingud sõlmitud mitte tööde järgi, vaid konkreetse summa peale terveks aastaks. Seega, kui lumesahkamist ja teede soolatamist on vähem, siis selle arvelt hoitakse vahendeid kokku,» selgitas ta.

«Siin on seega kaks loogikat. Ühelt poolt aitab soe talv tööperioodi pikendada ja teiselt poolt hoitakse teehoolduses raha kokku selle arvelt, et ei ole vaja lume ja libeduse tõrjega sellisel määral tegeleda nagu tavapärastel talvedel,» ütles ta.

Ehitus jääb Pertensi sõnul siiski ka soojade talveilmadega hooajaliseks tööks, sest inimesed peavad ka puhkama. «Teedeehitajad puhkavad tavapäraselt talvel ja kindlasti puhkavad ka tänavu, hoolimata pehmest ilmastikust,» nentis ta. Kokkuvõttes kinnitasid kõik Postimehega rääkinud ehitusfirmad, et soe talv on aidanud neil tulemusi parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles