Hispaania valitsus kiitis heaks kärpekava

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärpekava vastased kujutasid peaminister José Luis Rodríguez Zapaterot vereimejana.
Kärpekava vastased kujutasid peaminister José Luis Rodríguez Zapaterot vereimejana. Foto: AFP/SCANPIX

Eurotsooni uueks murelapseks peetava Hispaania valitsus võttis vastu 15 miljardi euro (234 miljardit krooni) suuruse kärpekava, millega loodetakse vähendada eelarvepuudujääki.

Möödunud nädalal sotsialistist peaministri José Luis Rodríguez Zapatero avalikustatud kavaga loodab valitsus vähendada riigi 11 protsendilist eelarvepuudujääki 2011. aastaks kuue protsendini. Muu hulgas näeb see ette riigisektori töötajate viieprotsendilist palgakärbet ja seejärel palkade külmutamist, vahendas BBC.

Võrduseks peab võlakriisi sattunud Kreeka valitsus alandama 294 miljardi euro (4,6 triljoni krooni) suurust riigivõlga ja kärpima tänavu nelja protsendi võrra mullu riigi sisemajanduse kogutoodangust koguni 12,7 protsendini kerkinud eelarvepuudujääki.

Hispaania valitsuse kärpekava on juba toonud kaasa ka ametiühingute pahameele, kes on lubanud korraldada üleriigilise streigi.

Suurima ametiühingu Comisiones Obrerase juht Ignacio Fernández Toxo on varem nimetanud kasinusplaani «täiesti vastuvõetamatuks». Erasektorit kaasava täieliku üldstreigi võimaluse ta siiski välistas.

Zapatero kuulutas Iiri ja Kreeka stiilis kasinusmeetmed välja eurotsooni partnerite, Rahvusvahelise Valuutafondi ja USA kõva pealekäimise peale, kuid valitseval sotsialistlikul parteil pole parlamendis täit enamust.

Samas tegi valitsusele heameelt asjaolu, et Hispaania majandus langes esimeses kvartalis aastaga 1,3 protsenti ja võrreldes neljanda kvartaliga kasvas majandus 0,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles