Tööinspektsioon: baarid alahindavad müra kahjulikkust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle aasta veebruaris ja märtsis tegi tööinspektsioon reidi Lõuna-Eesti baarides, kohvikutes, kõrtsides ja ööklubides ning avastas, et need ettevõtted eksivad suurel määral müraga seotud ohutegurite hindamisel.

Lisaks mürale vaatlesid inspektorid töökohtade sisustust ja selle ohutust, kõlarite asukohta töötajate ja baarileti suhtes, riiulite ohutust, valgustust, põrandakatteid ja võimalikku kukkumisohtu töötajate liikumisteekonnal. Enamikes kontrollitud baarides olid nõuded selles osas hästi täidetud.

Hinnangud töötervishoiu korraldusele olid seevastu halvad või pigem halvad. Inspektor Merilin Tasane rääkis, et kehvade hinnangute põhjuseks võib olla müra kui ohuteguri alahindamine. Müra peetakse kahjulikuks tööstusettevõtete puhul, kuid see on oluline ohutegur ka muusikaga seotud tegevusaladel. Paljude ettevõtete jaoks oli uudiseks seegi, et  vali muusika eeldab samuti mõõdistamist.

Positiivsena tõi tööinspektsioon kontrolli tulemustest välja selle, et 80 protsenti ettevõtetest olid oma töötajatele loonud head puhketingimused - spetsiaalse väiksema müratasemega puhkeruumi või mõne puhkamiseks kohandatud ala. Paraku leidus ka asutusi, kus lubati puhkeruumis suitsetada, minnes seega tugevalt vastuollu seadusandlusega ja näidates hoolimatust mittesuitsetavate töötajate suhtes.

Oodatust enam probleeme esines tervisekontrolli puhul. Esmast tervisekontrolli oli töötajatele korraldatud 23 protsenti ettevõtetest ja neist omakorda sugugi mitte kõik polnud saatnud töötajaid korduvasse tervisekontrolli. Ka selles osas on rikutud seadust.

Sihtkontrollis osalesid Lõuna regiooni 5 maakonna inspektorid ning kokku külastati 35 ettevõtet: Tartumaal 15, Põlvamaal 5, Viljandimaal 5, Jõgevamaal 5, Võrumaal 3, Valgamaal 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles